Hjem Nyheter Fikk posttraumatisk stressyndrom etter hun som 18-åring ble utstøtt fra Jehovas vitner

Fikk posttraumatisk stressyndrom etter hun som 18-åring ble utstøtt fra Jehovas vitner

Jehovas vitner har saksøkt staten etter at de har mistet statstilskuddet, samt registreringen som trossamfunn. En kvinne som var født inn i menigheten forteller i retten at årene i Jehovas vitner har gått hardt utover psyken hennes.

Vi har tidligere skrevet om Owen Morgan, som i podkasten «Cults To Consciousness» forteller om oppveksten i Jehovas Vitner og bruddet med sekten – og dermed også familien. Deler av Jehovas vitners religionsutøvelse er omstridt, især praksisen med «utstøtelse» eller eksklusjon, kombinert med kravet om at vitnene skal sky tidligere medlemmer.

Praksisen med ekslusjon og fri inn- og utmelding er et av stridspunktene som nå vurderes av Oslo tingrett. Eksklusjonspraksisen der mindreårige som er døpt kan ekskluderes er et annet stridstema.

Ifølge Owen Morgan kan barn døpes fra de er åtte år gamle, men de blir døpt når de er mellom 10 og 14. 

Dåpen er en livslang «kontrakt»

– Det er i praksis en kontrakt du signerer med denne organisasjonen – en alvorlig livslang kontrakt og straffene for å bryte den er alvorlige, forklarer han om dåpshandlingen.

Owen Morgan forklarer videre at om en som er døpt skulle bestemme seg for at det Jehovas vitner sier ikke er sant, at det er noe tull, blir den døpte utstøtt. Selv barn blir utstøtt.

– Det er mange forskjellige, enkle, verdslige ting som kan få barnet utstøtt. Det forventes først og fremst at foreldrene ikke spiser middag med barnet, men at barnet spiser maten på rommet sitt, forteller utbryteren og legger til at det er en hel liste over ting som ventes fra foreldrene dersom et barn som er døpt gir uttrykk for å ikke tro. 

Mistet statsstøtte og status som trossamfunn

Og det er nettopp flere av elementene Owen Morgan fortalte om i sin podkast, som er stridens kjerne når Staten og Jehovas vitner nå møtes i Oslo tingrett.

Bakgrunnen er at Statsfotvalteren i Oslo og Viken for et drøyt år siden besluttet å trekke tilbake Jehovas Vitners registrering som trossamfunn etter trossamfunnsloven. Beslutningen kom etter at organisasjonen tidligere samme år ble nektet statstilskudd, ettersom trossamfunnet ikke ønsket å rette opp i forholdene som medførte statstilskudd-nekten.

– Etter vår vurdering krenker trossamfunnet medlemmenes rett til fri utmelding. Vi mener dette krenker medlemmenes rett til religionsfrihet. Vi mener også at de krenker barns rettigheter ved at de åpner for å ekskludere døpte mindreårige, og ved å oppfordre medlemmer til å sosialt isolere barn som ikke følger trossamfunnets regler, skrev Statsforvalteren i pressemeldingen der beslutningen ble offentliggjort. 

Tvist om disse beslutningene har altså ført til et møte mellom Jehovas vitner og staten i Oslo tingrett. Aftenposten skriver at  advokatene til Jehovas vitner mener vedtakene om statsstøtte-nekt og tilbakekallelsen av trossamfunnets registrering som trossamfunn i henhold til trossamfunnsloven må kjennes ugyldig. 

Regjeringsadvokaten vil derimot fastholde at trossamfunnslovens krav om fri inn- og utmelding ikke er ivaretatt når medlemmer oppfordres til å unngå kontakt med tidligere medlemmer. De vil også legge vekt på at flere sider ved Jehovas vitners eksklusjonspraksis innebærer «en krenkelse av barns rettigheter».

Ble ekskludert som 18-åring

Flere vitner har delt sine opplevelser i rettssaken. En av disse er den nå 27 år gamle Noomi Ester Pilot fra Luleå i Sverioge. Da hun var 18 år – og utstøtt – bodde hun fortsatt hjemme hos foreldrene. Opplevelsen beskriver hun ifølge Vårt Land som psykisk belastende. 

Hun har sett – og fryktet trossamfunnets eksklusjonspraksis hele livet, og opplevd at flere nære familiemedlemmer ble utstøtt. Som 18-åring var det Noomi selv som ble ekskludert. Årsaken var at Noomi fikk seg kjæreste, en snill og ordentlig gutt, men en gutt som ikke var medlem i menigheten. Da forholdet ble oppdaget og rapportert til de eldste i menigheten, måtte Noomi stå for menighetens interne domstol. Saken endte til slutt med eksklusjon og en kald skulder fra menigheten. Noomi fikk bo hjemme, men forholdet til foreldrene hardnet etter eksklusjonen. 

– Det var psykisk tøft å være der, for jeg fikk ikke ta del i familielivet. Vi spiste for eksempel ikke sammen, og den eneste kommunikasjonen var praktiske beskjeder. For eksempel «her har du mat» eller «skal du vaske klær?». Jeg fikk også høre hvor galt de mente jeg levde, sier hun til Vårt Land. Hun flyttet ut etter en uke.

Foreldrene sier til avisa at de ikke ønsker å kommentere datterens påstander i offentligheten, men understreker at de er veldig glade i datteren. Jehovas vitner sier i sitt tilsvar at de oppfordrer foreldre til å kjærlig ta seg av sine barn, og at de ikke kontrollerer familielivet til medlemmene. «Hver familie må selv treffe sine egne avgjørelser i spørsmål om barneoppdragelse, og Jehovas vitners religion forstyrrer ikke familierelasjoner», heter det i tilsvaret fra organisasjonen. 

Noomi er en av de som vitner i tingretten om praksisen i Jehovas vitner. Hun forteller at årene i trossamfunnet har gått hardt utover psyken hennes, og at hun er blitt diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse.

Det er satt av to uker til rettssaken, som startet forrige uke. 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com