lørdag, juli 4, 2020

Finlands nye statsminister ønsker å innføre fire dagers arbeidsuke

Mest lest nå

Finlands nye statsminister, Sanna Marin, ønsker en mer fleksibel arbeidshverdag for innbyggerne. Det inkluderer fire dagers arbeidsuke og seks timers arbeidsdag. 

Hovedgrunnen til ønsket hennes om endring skal være at finnene skal få mer tid sammen med familiene sine.

Ifølge Daily Mail uttaler hun at hun tror dette er fremtiden.


«Jeg mener at folk fortjener å bruke mer tid på familie, venner, hobbyer og andre aspekter av livet, slik som kultur. Dette kan bli det neste steget for oss i arbeidshverdagen.» 

Før Sanna Marin ble statsminister var hun transportminister i Finland. Også der kjempet hun for kortere arbeidsuke for arbeiderne. Hun mente også at det ville øke produktiviteten.

En vanlig arbeidsuke i Finland er i dag som i Norge. Åtte timers arbeidsdag, fem dager i uken.

Forslaget hennes får nå støtte fra flere hold i Finland. En av dem som har uttalt seg positivt er utdanningsminister Li Andersson.

«Det kan være viktig å innføre kortere arbeidsuker for de finske innbyggerne,» sier hun.

Sanna Marin ønsker mindre arbeid for innbyggerne. Foto: Sanna Marin / Instagram

Gode resultater

I Sverige har en rekke selskaper testet ut fire dagers arbeidsuke, med strålende resultater.

Aftonbladet skriver at store selskap som Google og Amazon har prøvd ut fire dagers arbeidsuke. De ansatte har fått en dag fri hver uke, men akkurat samme lønn som tidligere. Resultatet? Effektiviteten har gått opp.

Også det danske selskapet IIH Nordic har prøvd ut ordningen med fire dagers arbeidsuke. Danskene kan rapportere svært positive resultater etter 18 måneders utprøving. De har blant annet et rekordlavt sykefravær på 1,7 prosent, rekordomsetning og har blitt kåret til den «beste mindre IT-arbeidsplass» i Danmark.

Bedre kognitive ferdigheter

I 2016 publiserte forskere en studie i Melbourne Institute Worker som viste at for en arbeidstaker over 40 år gammel kunne en tredagers arbeidsuke resultere i bedre produktivitet og resultater.

De kognitive ferdighetene var faktisk bedre jo mindre man jobbet. Men når man oversteg 25 arbeidstimer i uken, scoret man betraktelig dårligere på testene. Personene som jobbet 5 dager eller mer i uken hadde mindre utholdenhet og ble mer stresset på disse testene enn hva som var tilfellet for de som jobbet mindre.

– Arbeid kan være et tveegget sverd, sier Colin McKenzie som jobber som professor på Keio University og deltok i denne forskningen.

– Jobb kan stimulere hjerneaktivitet, men på den andre siden kan lange arbeidsdager føre til slitenhet og stress, som kan skade kognitive funksjoner i hjernen.

LES OGSÅ: Offentlig ansatt hevet lønn i 6 år uten å møte på jobb. Ingen la merke til at han var borte

I Norge er det lovfestet åtte timers arbeidsdag, men mange av oss har 37,5 timers arbeidsuke på grunn av tariffavtaler.

Hva mener du? Trykk på deleknappen dersom du tror at fire dagers arbeidsuke hadde økt din effektivitet på jobb!

130,098FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter