Hjem Dyr Fire måneder gamle ravner har samme kognitive og sosiale evner som store aper

Fire måneder gamle ravner har samme kognitive og sosiale evner som store aper

av Anne C. Olsen

Det er velkjent at ravner er blant de smarteste fuglene som finnes, men en ny studie viser at ravner har overraskende mye høyere intelligens enn tidligere antatt allerede når de knapt kan fly.

Ravnenes intelligens viser seg å være fullt utviklet når de bare er fire måneder gamle, skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

En fire måneder gammel ravn har mentale ferdigheter på nivå med store aper, som for ravnenes del tilegnes på mye kortere tid.

Det har tidligere vært kjent hvordan ravner kan planlegge fremover i tid, forestille seg hva andre ravnene synes, og at de kan være like smarte som sjimpanser.

Forskere ved Max Planck-instituttet for ornitologi og evolusjonær antropologi i Tyskland har nylig gjennomført et ny studie med ravner. De satte åtte av ravnene sine til å utføre en serie kognitive utfordringer som egentlig var utviklet for aper. Ravnene utførte testene hver fjerde måned fra de var utklekket.

Testen de benyttet undersøker både kognitive funksjoner, som å forstå at en ting ikke slutter å være der selv om den ikke lenger kan sees eller høres, romoppfatning, tilfeldighet og verktøybruk. Den undersøker også sosiale evner som kommunikasjon og empati.

Når ravnene hadde herjet på med testene ble resultatene sammenlignet med testresultater fra ulike aper, inkludert sjimpanser og orangutanger. De sammenlignet også mot papegøyer, som også går for å være smarte fugler.

LES OGSÅ: Et rotete hjem er tegn på kreativitet og intelligens

Når ravnene er fire måneder har de knapt lært å fly, og hjernen deres er ennå ikke fullt utviklet. Likevel viste testresultatene fra ravner på fire måneder at de besitter de samme kognitive og sosiale evnene som en voksen ravn – noe som er i tråd med en stor ape.

Det ravnene slet mest med var romoppfatning – deres evne til å forstå objekter i forhold til hverandre i det fysiske rommet. De utmerket seg svært positivt på andre kognitive funksjoner og har svært gode sosiale evner:

Ravner er veldig sosiale dyr som både kan vise empati og ha komplekse sosiale forhold. Derfor er det kanskje ikke så overraskende at de scoret svært bra på denne delen av testen.

LES OGSÅ: Ny forskning: Ulver kan knytte seg til mennesker på samme måte som hunder

Forskerne understreker imidlertid at man må lese resultatene med visse forbehold: Det at testen er  designet for aper betyr at den ikke nødvendigvis oppdager de mer subtile endringene i fuglens oppførsel. Samtidig understreker de at det var en liten studie.

Ravnen løser den «umulige oppgaven»

Alexander Taylor forsker på ville fugler. Han fanger dem og trener dem i 3 måneder. Så slipper han dem løs igjen.

I klippet under ser du «007», en av ravnene Alexander har jobbet med.

I løpet av de tre månedene Alexander og ravnen tilbrakte sammen, ble fuglen introdusert for ulike problemstillinger. Forskeren ville finne ut hvor mange av de ulike utfordringene ravnen klarte å løse.

Til slutt laget Alexander den ultimate testen. Testen var så intrikat at han mente at noe lignende aldri var prøvd på en fugl før. Hvis «007» løste oppgaven, ville det garantert endre vår oppfatning om hvor intelligente fugler er.

Hvordan det gikk med vår helt, «007»?

Sjekk videoen nedenfor. Jeg er ganske sikker på at du kommer til å bli imponert.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.