Hjem Helse Flåttsesongen er her – og de tiltrekkes av noe i lommen din

Flåttsesongen er her – og de tiltrekkes av noe i lommen din

Selv om flåttene er små, kan de forårsake betydelig skade på menneskekroppen. De regnes faktisk som noen av de farligste krypene vi har her til lands. I løpet av årene har antallet flått økt i Norge. Og forskning viser at de kan tiltrekkes av noe i lommen din.

Det er viktig å være på vakt, ikke bare på skogstur, men også i urbane områder eller på enger der det er gress eller annen vegetasjon.

For å minimere risikoen for å ta med flått hjem, er det fornuftig å bruke klær som dekker hele kroppen, spesielt plagg med lange ermer og tettsittende bukser når man er steder hvor man vet at det potensielt er flått.

Hva tiltrekker flåttene?

Er det noe spesielt som tiltrekker flått? Ja, faktisk viser det seg at noe så vanlig som mobiltelefonen din kan øke risikoen betraktelig. Forskning fra ulike polske universiteter har vist at flått reagerer på magnetiske og radiobølger, spesielt på frekvenser på 900 MHz – akkurat det som mobiltelefoner sender ut. Så for å unngå flått, kan det være lurt å la mobiltelefonen bli hjemme når du går i skogen.

Hvordan sjekke seg for flått

flått
Flåtten trives i gress og på strå. Foto: Canva

For å sjekke deg selv for flått etter en tur utendørs, er det viktig å gjennomgå hele kroppen nøye. Betal spesiell oppmerksomhet til varme og fuktige områder som armhulene, hårlinjen, bak ørene, og rundt livet. Bruk et speil eller be noen om hjelp for å se på vanskelig tilgjengelige steder. Dersom du finner en flått, er det viktig å fjerne den raskt og forsiktig med en pinsett eller et spesialverktøy for flåttfjerning.

Farene ved flåttbitt

Flåttbitt kan være farlig fordi flått kan bære sykdommer som Lyme sykdom og TBE (tick-borne encephalitis), som kan føre til alvorlige helseproblemer. Symptomene på Lyme sykdom inkluderer utslett, feber, hodepine og tretthet, mens TBE primært påvirker sentralnervesystemet. Det er derfor essensielt å handle raskt hvis du har blitt bitt av en flått og overvåke for eventuelle symptomer på sykdom.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com