tirsdag, januar 19, 2021

Flere har fått hjerneskader – Dette kunne blitt den verste ulykken i norsk fredstid

Mest lest nå

Den fatale grottefesten i Oslo forrige helg kunne endt med total katastrofe. Flere av festdeltakerne behandles nå for hjerneskader.

Torsdag kveld rapporterte NRK at flere av de opptil 200 festdeltakerne som var i grotten på St. Hanshaugen behandles nå for hjerneskader etter kullosforgiftning.

– Vi har pasienter som fortsatt er innlagt for behandling, og som har komplikasjoner i form av hjerneskader, sier Dag Jacobsen, avdelingsleder ved Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, til NRK.


Jacobsen forteller videre at dette fort kunne utspilt seg til å bli en nasjonal katastrofe.

– Denne episoden kunne ha blitt Norges verste ulykke i fredstid.

Ikke sikkert de blir bra

En rekke medier har nå skrevet om saken og Jacobsen forteller til VG at det er usikkert hvordan det vil gå med ungdommene som har fått hjerneskader.

– De har hjerneskader, og vi behandler dem med tanke på at de skal bli best mulig, men vi kan ikke garantere at de blir helt friske igjen, sier Dag Jacobsen til avisen, og forteller videre at det er alvorlig.

– Vi vet ikke helt hvordan det kommer til å gå. Det er veldig alvorlig hvis du får hjerneskade når du er tenåring eller tidlig i tyveårene, sier han.

Nå oppfordrer han foreldre til å følge med og håper ungdom har tatt lærdom av hendelsen.

– Vi håper at foreldre diskuterer med sine tenåringsbarn. Din tenåring kunne vært på denne festen, eller lignende fester. Det er også en oppfordring til arrangørene, om at de tenker seg om før de slipper inn ungdom på lignende arrangementer, sier Jacobsen til NRK.

Dette er kullosforgiftning

Karbonmonoksid (CO, kullos) er en skummel gass som er vanskelig å oppdage. Dette fordi den verken lukter, smaker, eller har noen spesiell farge. Den oppstår som et resultat av ufullstendig forbrenning av organiske forbindelser. Gassen absorberes gjennom lungene og skaper oksygenmangel og stor fare for livstruende skader. Spesielt hjerne og hjerte er utsatt.

Dersom man utsettes for kullosforgiftning mens man sover vil man ikke merke noe. Ingen symptomer som advarer deg mot det som er i ferd med å skje. Gradvis vil man bare gå fra en sovende tilstand til bevisstløs. Forgiftningen kan ta liv.

Om man derimot er våken når man utsettes for kullosforgiftning kan man oppdage symptomer som hodepine (vanligst), slapphet, kvalme og svimmelhet. (Kilde: NHI)

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter