søndag, april 18, 2021

Flere hus har rast ned i skredgropa på Gjerdrum

Mest lest nå

Det plutselige væromslaget har satt kvikkleiren på Gjerdrum i bevegelse.

Tidlig fredag ettermiddag melder Romerikes Blad at nye utglidninger av skredkanten i Gjerdrum har ført til at nye bygninger har rast ned i skredgropa, eller henger over kanten.

– De siste dagene har det skjedd noen flere avskallinger av skredkanten og dermed utrasninger i skredgropa, forteller sikringsteknisk fagansvarlig Paul Christen Røhr i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til RB.


En bod i Nystuen 15 henger på skredkanten, mens bygningsmasse fra Nystulia 25 og 30 har forsvunnet ned i skredgropa.

Mens det var sprengkaldt på Romerike i Januar og første del av februar, har det vært mildvær på Østlandet helt siden forrige helg, og ifølge oversikten på Yr.no var det hele ti varmegrader på Gjerdrum fredag.

– Det varme været bremser ikke akkurat opp prosessen med ytterligere utglidninger. Det som nå skjer, er som forventet. Det vil helt sikkert skje enda flere utglidninger utover våren. Selv om hendelsene ikke er uventede, er det voldsomt å se dronebildene av det, sier Røhr.

Familien som bor i Nystulia 25, som er en av eiendommene der boligmasse har forsvunnet ned i skredgropa, forteller avisen at de ikke har fått hentet ut noe fra boligen sin. Familieboligen ligger i en «no og»-sone.

gjerdrum

– Det er vondt. Én ting er at det ikke er mulig å hente ut alt, men ikke å få hente ut noe som helst er vanskelig for oss, sier Gjerdrum-familien.

Politiet leter fortsatt etter den siste savnede, men de siste dagene har det ikke vært søkt i skredgropa.

– Det handler både om ressurser og vær- og føreforhold. Sist vi snakket med RB lavet snøen ned. Nå har været slått fullstendig om og vi er veldig spent på hvordan lendet ser ut når telen slipper. Vi har fått noen beskrivelser fra NVE om skredområdet, som tyder på at det er svært bløtt og dermed svært utfordrende, sier Mansaas til avisen.

Relatert:
Katten Zoe funnet i god behold på Gjerdrum etter 36 dager
Etterforsker tyveri i evakuert bolig ved skredkanten på Gjerdrum
Hunden Enzo oppførte seg unormalt mange dager før skredet gikk i Gjerdrum
Innsatsleder bor selv i Gjerdrum – kjenner noen av de savnede
Slik reddet dronepiloten dalmatineren Zajka i Gjerdrum-skredet

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter