torsdag, mai 28, 2020

Flere korona-pasienter har blitt bedre med blod fra friske – skal testes i Norge

Mest lest nå

I Kina har de begynt å gi koronasyke pasienter blodoverføring fra mennesker som har blitt frisk av viruset. Så langt, ser dette ut til å kunne virke.

Mennesker som har overvunnet korona, vil ha antistoffer mot viruset i blodet. Dersom man overfører dette blodet til en syk person, vil vedkommende få antistoffer som hjelper med å bekjempe sykdommen.

Resultatene fra Kina virker lovende, og nå skal norske leger også prøve metoden på norske pasienter. Det skriver Forskning.no.


Samtlige ble raskt bedre

Foreløpig er det bare snakk om en liten studie utført av Chenguang Shen fra Southern University of Science and Technology. Kun fem pasienter har fått teste blodoverføring. De fem pasientene var mellom 36 og 65 år gamle og var alvorlig syke av koronaviruset. Samtlige lå i respirator og hadde alvorlig lungebetennelse og store mengder virus i kroppen.

Det viste seg at alle de fem pasientene ble raskt bedre etter å ha fått blodoverføringen. Alle har så langt overlevd.

Positive til studien

Pasientene fikk overført blodplasma fra tilfrisknede mennesker. Overføringen skjedde etter at pasientene hadde vært innlagt mellom 10 og 22 dager. For fire av pasientene var feberen borte etter tre dager, og virusmengden i kroppen falt drastisk. Fire av personene var koblet fra respiratoren etter ni dager, og tre er nå utskrevet fra sykehuset.

Forskerne er nå positive til behandlingen. Men de understreker at det kun er en liten gruppe mennesker dette gjelder, og at det derfor er umulig å si noe sikkert. Pasientene fikk også andre medisiner, og det er ikke mulig å si noe sikkert om hvordan hver av de ulike behandlingene virket.

Nå skal det utføres større studier for å se om blodoverføring fra friske pasienter kan virke. Dersom dette gir de samme positive resultatene, kan dette bli en ny behandling av koronaviruset.

129,743FansLik
1,354FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter