Mens stadig flere ungdommer «vaper» e-sigaretter, har en rekke land forbud mot dette. Australia peker på at det som har blitt markedsført som et nytt røykeslutt-tilbud har skapt en ny generasjon nikotinavhengige ungdommer.
Ifølge NRK viste den nasjonale tobakksvaneundersøkelsen i 2022 viste at rundt 4 prosent i aldersgruppen 16–24 år brukte e-sigaretter daglig eller av og til. I en undersøkelse fra Ung Data der mer enn 25.000 elever fra ungdomsskole og videregående skole i Oslo, vises det en betydelig økning i bruk. Mens 15 prosent hadde prøvd e-sigaretter i 2021, er tallet mer enn doblet til 31 prosent i 2023.
I dag tilbys tusenvis av smaker til vapere i Norge, for eksempel sukkerspinn, godteri og ymse fruktsmaker. Denne valgfriheten vil forsvinne fra neste år, melder Dagbladets økonomisatsing, Børsen: Fra 2024 blir det lov med nikotin i e-sigarettene, med det ledsages av et krav om at det bare blir én tillatt smak: Tobakk.
Samtidig strammer flere land inn på «vaping», da dette som opprinnelig ble markedsført som en måte å slutte å røyke viser seg å være inngangsporten til nikotinavhengighet for mange unge.
Vapes, eller e-sigaretter, er litiumbatteridrevne enheter som har patroner fylt med væsker som inneholder kunstige smaksstoffer og en rekke andre kjemikalier. I Norge har de hittil ikke inneholdt nikotin, men det er det mange som har kjøpt fra Sverige der lovene er annerledes.
BBC melder at Australia vil forby import av engangsvape fra januar, i et forsøk på å dempe nikotinavhengighet hos barn og unge. Nye lover som forbyr å laget, annonsere for og levere engangsvaper vil også bli innført. Tiltakene i Australia er et ledd i en større prosess der landet forsøker å fase ut vaping fullstendig. Vaping er idag ulovlig i flere land, blant annet Thailand, Hong Kong, Taiwan og Singapore.
Vaping har blitt markedsført som en måte å slutte å røyke på, men Australias helseminister sier det har skapt en ny generasjon nikotinavhengige.
Helsepolitisk talsmann for det britiske arbeiderpartiet, Wes Streening, sier til The Telegraph at han ønsker lignende tiltak i Storbritannia. Om Streening fikk bestemme ville e-sigaretter være reseptbelagte.
Selv om e-sigaretter har 18-årsgrense i Storbritannia viser tall at nesten 1 av 10 engelske barn vaper. Og 1 av 5 har forsøkt vaping i løpet av det siste året.
– Jeg er opprørt over i hvilken grad denne uansvarlige industrien har omtalt seg selv som en altruistisk røykeslutt-tjeneste, samtidig som den har fått hektet en generasjon med barns på nikotin, sier han til avisa.
Han legger til at han følger nøye med på hva den australske regjeringen gjør, og viser til at deres politikk delvis er drevet av bevisene på at vaping har blitt et inngangsport til røyking.