Hjem Helse Flere overvektige nordmenn enn normalvektige nordmenn

Flere overvektige nordmenn enn normalvektige nordmenn

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Folkehelserapporten viser at andelen nordmenn med overvekt eller fedme, er høyere enn andelen normalvektige.

Bare 23 prosent av mennene og 42 prosent av kvinnene mellom 40 og 49 år har en BMI på under 25, som regnes som normalvektig. Resten er enten overvektige eller har fedme. Det viser tall fra flere undersøkelser som blir beskrevet i Folkehelserapporten fra FHI.

Overvekt regnes som en kroppsmasseindeks (BMI) på 25 eller mer. BMI over 30 regnes som fedme.

– Vi ser at det er flere som har overvekt og fedme enn som er normalvektige. Det er flest menn når vi snakker om overvekt og fedme, men litt flere kvinner som har fedme grad 2 og 3, sier overlege ved FHI, Haakon Meyer, i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

Koppsmasseindeks, eller BMI, er et uttrykk for vekt i forhold til kroppshøyde.

Meyer påpeker at vi ikke vet årsaken til dette, men både når det gjelder svært lav og svært høy BMI, så er andelen høyere hos kvinner enn hos menn

Flere måter å måle fedme

Vi kan også måle fedme på andre måter enn BMI. Midjemål er en måte å måle såkalt bukfedme på. Andelen med bukfedme har også økt.

– Det er ingen overraskelse at andelen med overvekt og fedme har økt de siste årene, dette har vært en mangeårig trend, sier Meyer.

På slutten av 1960-tallet hadde kun fem prosent av norske menn i 40-årene fedme. For kvinnene sin del ble delen med fedme redusert fra 13 til 7 prosent fra 1960-tallet frem til slutten av 1970-tallet, før det begynte å øke igjen fra 1980.

– I tillegg har livvidden økt kraftig hos både menn og kvinner, forteller Meyer.

Det har også vært en økning i overvekt og fedme hos barn over tid. Imidlertid kan det se ut som om denne økningen har stabilisert seg de siste årene. Vi mangler imidlertid data fra Norge etter covid-19-pandemien.

Mindre fedme i storbyene

Andelen med fedme er større utenfor byene enn i byene. 22 prosent har fedme i Nordland, mot bare 11 prosent i Oslo.

– Vi vet fra tidligere undersøkelser at det er en mindre andel som har fedme i urbane befolkninger, og Oslo er det eneste fylket i Norge som kun består av en by, sier Meyer.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com