in

Flere steder i landet ventes høye temperaturer denne uka – disse hundene er spesielt utsatt for heteslag

Hunder kan ha en positiv innvirkning på helsen vår.

Flere steder i landet venter høye temperaturer denne uka, og det blir ekstra viktig å ha omsorg for dyr når det blir varmt oppfordrer Dyrebeskyttelsen. 

Mange hunderaser er avlet med korte snuter. Utfordringene dette kan føre med seg i hverdagen blir enda større når det er varmt. Hunder med kort snute er spesielt utsatt for heteslag. 

Kortsnutede eller brachycephale hunder har ofte flere helseplager som følge av snutelengden. Dyrebeskyttelsen viser i en pressemelding til at forskning viser at de blant annet kan slite med å puste, føde, løpe, stelle seg og sove.


– Disse ekstremavlede hundene trenger vår omsorg i varmen. Det er ikke alle hundeeiere eller hundepassere som er klar over hvordan man kjenner igjen varseltegn på overoppheting og som dermed ikke søker skygge og et kjølig sted for hunden i tide. Om hunden først får heteslag vet vi at dødeligheten er høy, selv om hunden får intensivbehandling, sier veterinær og daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, Åshild Roaldset.

Forskning viser at av de seks rasene med høyest risiko for heteslag, er 5 brachycephale raser, altså hunder med korte snuter.

Hunder regulerer temperatur i luftveiene og nesegangen. Siden nesegangen er avlet bort og luftveiene innsnevret eller delvis blokkert, er også disse hundenes mulighet til å effektivt regulere varmen avlet bort. Dyrebeskyttelsen sier hundene ikke er slik fra naturens side, men at måten hundeavlen har blitt drevet gjør at disse hundene har svært dårlig evne til å regulere kroppstemperaturen.

Forskning viser at disse hundene har tre ganger så stor sannsynlighet for å dø av et heteslag, sammenlignet med hunder med vanlig snute.

Hunder som lider av fedme, har også høyere risiko for å bli rammet av heteslag, sammenlignet med normalvektige hunder.

Hva kan man gjøre for å unngå heteslag

Heteslag kan komme snikende, og overraskende på eier. Siden det ikke alltid er så lett for en eier å oppdage, bør man kjenne til tegnene på heteslag.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

– For å prøve å unngå heteslag bør man legge turene til tider på døgnet hvor temperaturen er lavest og sola svakest. Unngå aktivitet i varmen. Det er også viktig å huske på at varm asfalt og sand kan gi brannskader på poter og må unngås. Hud med lite pels kan bli solbrent, og enkelte dyr vil ha godt av å få på solkrem, oppfordrer Dyrebeskyttelsen.

Skygge er også selvsagt viktig. Du må passe på at dyret ditt har tilgang på skygge, og huske at steder med sol/skygge endrer seg i løpet av dagen.

– Vurder alltid om hunden har det bedre og tryggere hjemme, når været er varmt, sier Dyrebeskyttelsen og oppfordrer samtidig alle til å passe på alle dyr, både ville og tamme.

– Sett gjerne ut litt vann i hagen eller på balkongen slik at ville dyr, fugler og insekter har god tilgang på friskt vann, tipser de.

Hva gjør du hvis hunden blir overopphetet

Er hunden overopphetet må du ringe veterinær, samtidig som du prøver å få temperaturen ned.

Det er viktig at du ikke kjøler ned dyret for fort, og du skal derfor bare bruke kjølig men ikke iskaldt vann.

For å få ned temperatur kan man gi hunden skygge, gi litt vann i flere omganger dersom hunden er bevisst og klarer å svelge, og skylle hele hunden i vann.

Man kan bruke våte håndklær på hundens hals, hode og bryst for å kjøle ned, eller en vifte dersom man har dette tilgjengelig.

Tegn på heteslag:

 • Pesing
 • Tungen er rullet opp og bak
 • Rødt tannkjøtt og slimhinner
 • Tilbaketrukne munnviker
 • Sikling
 • Slapphet.

Hunderaser som er spesielt utsatt for heteslag

 1. Chow Chow
 2. Engelsk Bulldog
 3. Fransk Bulldog
 4. Dogue de Bordeaux
 5. Greyhound
 6. Cavalier King Charles Spaniel
Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Eier fant hunden sin «regelrett henrettet» – nå har politiet henlagt saken

Salmonellautbrudd i Norge – stammer trolig fra vannmelon