in , ,

Flere tiltak for å begrense spredning av ny virusvariant til Norge

Regjeringen innførte rett før helga flere tiltak med umiddelbar virkning for å begrense og forsinke spredning av den nye virusvarianten som er oppdaget i Sør-Afrika.

Virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika skaper bekymring fordi den ser ut til å spre seg svært raskt. Eksperter frykter også at varianten kan ha evne til å unngå vaksineimmunitet.


Man vet ikke om virusvarianten er mer sykdomsfremkallende. Siden virusvarianten er såpass ny er det for tidlig å konkludere, men situasjonen overvåkes tett.

Sannsynligheten for videre utbredelse av den nye såkalte «omikronvarianten» av koronaviruset som trolig har oppstått i Sør-Afrika er stor, sier Folkehelseinstituttet (FHI) til TV 2.

Den nye koronavirus-varianten, som har fått navnet Omikron, vekker bekymring hos FHI. De mener det er grunn til å forsterke overvåkingen, og at det er viktig å oppdage tilfeller i Norge.

Hittil har virusvarianten vist seg å bre seg raskt i deler av Sør-Afrika. Positive koronatester fra innreisende fra sørlige afrikanske land blir derfor prioritert for screening.

Foreløpig er det ikke holdepunkter for at Omikron har særlig spredning utenfor sørlige Afrika, men sjansen for at det kan skje blir vurdert som stor av FHI.

Lørdag opplyste Storbritannias statsminister Boris Johnson ifølge VG at landet nå innfører nye krav om testing av alle som ankommer landet. Kunngjøringen fra Johnson kommer etter at landet lørdag meldte at det er påvist to tilfeller av omikronvarianten i Storbritannia.

Også Norge er på vakt mot den nye varianten.

– Vi må forsinke og begrense at virusvarianten som er påvist i Sør-Afrika sprer seg til Norge. Derfor strammer vi nå inn på tiltak for reisende fra dette området, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol kort før helgen.

Reisende fra Sør-Afrika, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Mosambik, Lesotho, Eswatini og Malawi vil bli underlagt betydelig strengere kontroll, og har testplikt før og etter innreise, i tillegg til ti dagers karanteneplikt uavhengig av vaksinestatus.

Det innføres forbud mot direkteflyvninger fra disse landene, og politiet vil ha en spesiell kontrollinstans mot reisende fra disse landene.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Thor Haavik

«Farmen»-Thor røper kjæreste

virus

Immunolog: – Situasjonen nå minner om starten av pandemien