Hjem Nyheter Flere ulykker med elsykkelen og elsparkesykkelen – pass på denne brannfellen

Flere ulykker med elsykkelen og elsparkesykkelen – pass på denne brannfellen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Et vanlig brannslukker vil aldri klare å slukke batteribrann i en elsykkel eller elsparkesykkel, ifølge branneksperter. Flesteparten lader farkostene innendørs, viser ny undersøkelse.

Tre av fire som eier en elsparkesykkel eller elsykkel setter den til lading innomhus i bolig, bod eller garasje. 32 prosent sier at de lader syklene av og til eller ofte om natta.

Det går frem av en spørreundersøkelse Kantar har gjort på oppdrag for Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If. Spørsmålene er stilt i forbindelse med den nasjonale Brannvernuka, som er denne uka.

– Batteripakkene til elsparkesykler og elsykler er store og inneholder stor brannenergi. Slike batteribranner består av små eksplosjoner og sveiselignende flammer. Batteribrann er som et hissig fyrverkeri som ikke lar seg slukke, sier Anders Rørvik Ellingbø. Han er branningeniør og leder for skadeforebyggende avdeling i forsikringsselskapet If.

– Et vanlig 6 kilos pulverapparat, som de fleste av oss har stående hjemme, vil ikke være i stand til å slukke en brann i et litium-ion-batteri. Det er likevel viktig å ha brannslokningsapparatet lett tilgjengelig, slik at man kan slå ned brannen og komme seg i sikkerhet før brannen har utviklet seg for mye, sier branningeniøren.

Han minner om at lading ikke bør skje i rømningsvei, som i gangen.

Slik ser det ut når når batteriet til elsykkel eller elsparkesykkel brenner. Kjemiske prosesser som skjer under brannen, gjør at vanlige slukkemidler i brannslukkere ikke vil klare å stoppe brannuviklingen. Først når batteriet senkes ned i vannbad, stopper brannen etter hvert. (Foto: If)

Utsettes for slag og støt

– Ved en slik brann er det viktig å komme seg ut, og raskt varsle brannvesenet og eventuelt berørte naboer, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Brannvernforeningen.

El-sparkesykler kan få en del slag og støt som kan skade batteriet. Sjekk derfor sparkesykkelen for skader, og vær oppmerksom på at den kan begynne å brenne både ved lading og utenom, oppfordrer brannekspertene.

– Hvis du opplever unormale temperaturer eller lukt fra batteriet, bør du koble det fra og få batteriet undersøkt, sier Søtorp.

De siste ukene har det vært flere branner i elsykler og elsparkesykler:

 • NRK og Nordlys meldte om en brann i bygning i sentrum den 7. august. Brannvesenet sa de trodde et elsykkel-batteri kunne være opphavet til brannen.
 • En elsykkel som sto til ladning var ifølge NRK trolig årsak til at det begynte å brenne i en driftsbygning i Vollvegen på Klepp på kvelden 27. august. Driftsbygningen var tom og det var ikke fare for spredning av brannen.
 • 9. august ble to tenåringer sendt til legevakta etter at de hadde slukket en brann i Levanger. Trønder-Avisa skriver at brannen skal ha oppstått i et batteri til en elsparkesykkel. Det hele foregikk innendørs.
 • Noen dager seneren måtte mannskap fra Ålgård brannstasjon rykke ut til Figgjo. Gjesdalsbuen skriver at politiet opplyste at det hadde kommet røyk fra en elsparkesykkel i en garasje. Melder fikk imidlertid dratt den ut før den tok fyr.

Minner om Ladevettreglene

– Dersom det begynner å brenne når vi sover, er det viktig å bli vekket av røykvarsler tidligst mulig før røyk og flammer tar overhånd, sier Søtorp.

Brannvernforeningen, DSB og forsikringsselskapet If har utarbeidet de ti ladevettreglene. Første ladevettregel er «Lad i et rom med røykvarsler».

– Vi omgir oss med stadig flere saker og ting som lades, og det er viktig å bruke godt ladevett, sier Søtorp.

Ladevettreglene

 1. Lad i rom med røykvarsler
 2. Lad når du er våken og til stede
 3. Les og følg produsentens bruksanvisning
 4. Bruk helst original lader
 5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
 6. Ikke lad i senga
 7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
 8. Bytt ut skadet utstyr
 9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt
 10. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110

Ladevettreglene er utarbeidet av Brannvernforeningen, DSB og forsikringsselskapet If.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com