Hjem Nyheter Flertall ønsker å fjerne sommertidsordningen – kan bli fjernet

Flertall ønsker å fjerne sommertidsordningen – kan bli fjernet

To ganger i året har vi diskusjonen, skal klokken stilles frem eller tilbake? Selv om vi har gjort dette i årevis, siden 1916, er det nesten ingen som husker hvilken vei klokken skal stilles når det skal gjøres.

En gylden regel sier at man skal stille klokken mot sommeren, hvilket betyr at når vi stiller klokken til sommertid siste søndag i mars, skal den stilles frem en time, og siste søndag i oktober stilles den tilbake igjen.

Tanken bak sommertid er å spare på elektrisiteten, i og med man ville «forlenge» ettermiddagen og få bedre lysforhold ved å stille klokken. Nå er det imidlertid flere land som har valgt å gå bort fra konseptet, mye med begrunnelsen at strømforbruket likevel er jevnt fordelt over hele døgnet, og behovet dermed er borte. Blant landene som ikke følger sommertid lenger finner man Russland, og det har vært fremmet forslag om å fjerne ordningen i Tyrkia. Island derimot har valgt å gå andre veien, og har innført permanent sommertid, da det passer landets naturlige lysforhold best.

Snart kan det bli slutt på å stille klokka. Foto: Pixabay

Like sikkert som diskusjonen rundt det å stille klokka kommer hvert år i mars og oktober, har man nå begynt å diskutere hele ordningen med å skulle stille klokken i det hele tatt. Mange mener det er en avlegs ordning, og ingen er avhengige av den ekstra timen med lys, hverken i forbindelse med jobb eller i hverdagen lenger.

Derfor har EU i sommer gjennomført en større undersøkelse om hvorvidt folk ønsker å beholde ordningen med midlertidig endring i tiden hver sommer, eller om man skal holde seg til en fast tidsregning og droppe hele problematikken med å stille klokkene våre.

Flertall for ikke å stille klokka

Ifølge Tagesschau viste undersøkelsen overraskende nok et klart flertall for ikke å skulle stille klokkene to ganger året, hvilket sannsynligvis medfører at det blir innført permanent tid hele året. Så er spørsmålet, skal man velge standardtid eller sommertid? I følge kilder innen EU-systemet sies det at det vil bli opp til hvert enkelt land å bestemme, noe som kan medføre at land som tidligere lå i samme tidssone, nå vil kunne få en forskyvning. Som det for eksempel er mellom Sverige og Finland.

For mange vil det nok være en befrielse å slippe å tenke på å stille klokken to ganger i året, men andre kanskje vil savne den ekstra timen man kan sove lenger en gang i året, samtidig som mange som jobber om natten får en gratis time en gang i året. Hva synes du? Vil du ha permanent standardtid eller sommertid? Eller vil du helst ha det slik som det er i dag? Del gjerne artikkelen så flere får sagt sin mening om saken.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com