Hjem Nyheter Flomtoppen nådd i Vestland

Flomtoppen nådd i Vestland

En rekke veier er stengt og mange hus har fått vannskader under flommen som herjer på Vestlandet.

Lørdag formiddag opplyser Statens vegvesen at flomtoppen er nådd i Vestland, og vannet er på vei ned igjen. Veinettet er fortsatt påvirket av flommen mange steder, men E16 er nå åpen igjen med redusert fremkommelighet.

Det har kommet 150 – 200 mm nedbør de to siste døgnene, men nå har det sluttet å regne, og vannføringen er på vei ned. Dette fremgår av varselet fra varsom.no.

– Vannføringen er fortsatt høy og fremkommeligheten påvirket med flere stengte veier. Det er mye vann i grunnen som kan gi utglidninger når vannet trekker seg raskt tilbake. Derfor er vi ute og sjekker alle aktuelle steder, og åpner veiene igjen så snart det er trygt, sier Svenn Finden, avdelingsdirektør for Drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Til NRK kan stabssjef i Voss, Tor Halvorsen, fortelle at flommen i Evanger trolig er den verste i moderne tid, mens flommen på Voss er den nest verste.

E16 er åpen

E16 Svartenakken – Bulken, er åpen med manuell dirigering, men det er fortsatt stengt i Voss sentrum.

I midtre og indre deler av Vestland er det fortsatt oransje farevarsel for flom, mens det for ytre deler av Vestland fylke, deler av Ryfylke, Romsdal og Ottavasdraget er gulkt nivå.

NVEs varslingstjeneste Varsom.no sier faren for skader er ikke er helt over, spesielt er elveskråninger utrygge når vannstanden i elvene synker.

Det er rapportert få nye skredhendelser natt til lørdag. Faren for jord- og flomskred er nå generelt minkende. Det er imidlertid fortsatt fare for små jordskred (utglidninger) langs vassdrag

– Langs elvene i flaumområda kan stor vassføring føre til utgraving av massar ved foten av skråninger. Rask senking av vasstand, etter flaum, kan føre til lokale utglidingar, sier Siv Seljesæter som er vakthavende på jordskredvarslingen i NVE.

Hadde alt fått et titalls skademeldinger fredag

– Vi er imponert over innsatsen til innbyggerne som er rammet av flommen. Mange gjør en stor egeninnsats for å begrense skade, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende, som har hovedkontor i Bergen.

Flomskader er arbeidskrevende for forsikringsselskapene, som har forberedt både takstfolk og skadeapparat.

– Når vannet renner inn har kundene våre et akutt behov for å vite at de får hjelp så fort som mulig. Når folkene våre rykker ut dokumenterer vi skadene og setter i gang med skadebehandlingen med det samme, sier Tofterå Slettemoen.

Fredag hadde forsikringsselskapet allerede fått et titalls meldinger om skader, og de venter flere gjennom helgen og på mandag.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com