Hjem Forskning Flott med grått – flere og flere kvinner dropper å farge håret

Flott med grått – flere og flere kvinner dropper å farge håret

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Etter hvert som alderen kommer snikende, dukker også de grå hårene opp. Mange kvinner bruker en liten formue på å farge håret. Men noen lar være. Og det er gjerne en grunn som stikker seg ut. 

Forskere fra University of Exeter undersøkte kvinner som valgte å ikke farge det grå håret sitt. Det de fant som årsaken var svært ofte at de opplevde en «konflikt» mellom det å se naturlig ut og det å bli sett på som kompetent.

Deltakerne i studien – som for det meste var fra engelsktalende land – tilhørte nettgrupper der medlemmene ikke farger sitt naturlige grå hår, og forskerne bemerket at det var betydelig solidaritet og søsterskap blant disse kvinnene.

– Vi begrenses alle av samfunnets normer og forventninger når det kommer til utseende, men forventningene er strengere for kvinner, og spesielt eldre kvinner, sier studiens hovedforfatter Vanessa Cecil i en pressemelding fra University of Exeter. Det skriver Forskning.no.

Hun legger til at den “gamle kvinnen” stort sett er en uønsket karakter i vestlige samfunn, som gjerne blir sett på som inkompetent eller ubehagelig – hvis hun i det hele tatt blir sett.

– I vår studie ønsket vi å forstå hvorfor noen kvinner velger naturlig grått hår. I møte med umulige standarder for å være naturlig og forbli ungdommelig for alltid, gjør disse kvinnene det de kan for å beholde status.

grått hår
Foto: Canva

I studien rapporterte mange av kvinnene om negative konsekvenser som å bli ignorert eller behandlet som mindre kompetente, men samtidig sa de at de også følte de seg lykkeligere over å seile under sitt naturlige flagg.

– Vi fant også ut at kvinner valgte å kompensere for å bli grå ved å bruke andre ting i sin skjønnhetspraksis, så det å omfavne grått er ikke det samme som å omfavne å se gammel ut. Gråhåret og ungdommelig glamorøst er én ting, men i vestlige samfunn er det fortsatt ikke greit å se gammel ut, sier Cecil. 

LES OGSÅ: Filmstjernen dukket opp med grått hår: – Viktig å være stolt av den du er

Flere og flere dropper farge

Deltakerne i studien sa at den viktigste avveiningen for dem hadde vært valget mellom autentisitet og det å bli sett på som kompetent.

Kvinnene som lot håret bli grått rapporterte om at de ble shamet for valget om å være naturlige – også av familie og venner. Samtidig ønsket de også å unngå å se ut som om de strever for å skjule alderen sin og fremstå som «fårekjøtt kledd som lam».

De som ble støttet av partnere, familie og venner opplevde overgangen til grått som lettere.

Under pandemien og lockdown var det mange kvinner som valgte overgangen til naturlig grått hår – både fordi frisørene var stengt og på grunn av at de var mindre ute i det offentlige, også inkludert på kontoret.

– Dette ser ut til å ha akselerert et skifte som allerede skjedde, med flere og flere kvinner som velger å ikke farge håret, sier Cecil.

LES OGSÅ: Hun ble lei av å farge håret – Med sitt nye utseende inspirerer hun tusenvis

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com