Et eget sted å bo, ting til hjemmet, strøm, abonnementer, mat og transport. Det er mye du skal ha når du flytter hjemmefra og alt koster penger. Så hva er smart å tenke på?
Ifølge studier fra SSB er det vanlig at unge i Norge flytter hjemmefra før de er 20 år. Mens noen begynner på arbeidslivet, er det studietilværelsen som venter for de fleste. Det innebærer en del kostnader.
– Å flytte hjemmefra er både spennende og skummelt på samme tid. Da er det fint å i alle fall ha kontroll på det økonomiske. Det er smart å bruke litt tid på forhånd til å planlegge, sier privatøkonom i SpareBank 1 Østlandet, Elisabeth Landsverk.
Hun har flere gode råd til de mange unge som flytter ut fra barndomshjemmet for første gang i høst.
Utgiftene er mange – sett opp et budsjett
Noe av det første en bør gjøre er å sette opp et budsjett med sine forventede inntekter og utgifter.
– Hvor store inntekter og utgifter hver enkelt har vil variere. For studenter er som oftest stipend og studielån hovedkilden til inntekter, ved siden av en eventuell deltidsjobb. Utgiftene er mange og vil i stor grad knytte seg til bolig, i tillegg til transport og annet daglig forbruk, sier Landsverk.
Bokostnader utgjør over 40 prosent – bo med andre
I følge SSB utgjør bokostnader over 40 prosent av utgiftene til en vanlig student.
– Et kollektiv eller studenthybel er som regel en del rimeligere enn å leie alene privat. I tillegg er det som oftest dyrere jo mer sentralt du bor, og jo høyere standarden er. Undersøk om du kan bo sammen med en venn eller venninne. Da blir det flere å fordele utgiftene på, både når det gjelder husleie, strøm, mat og lignende, sier Landsverk.
I 2016 bodde 6 av 10 studenter sammen med andre (ikke foreldre).
18 prosent av studentene bodde i studentboliger.
Ta en deltidsjobb
Over 7 av 10 norske studenter jobber ved siden av studiene. For mange er det avgjørende med inntekt ut over stipend og studielån.
– Det er dyrt å skulle betale bo- og levekostnader på egen hånd, selv om du bor med andre. For veldig mange er derfor en deltidsjobb avgjørende. Vær tidlig ute med å søke og få en jobb som du tror du vil trives i, og som ikke går ut over studiene. Arbeidserfaring er også bra å ha på CV-en. I tillegg blir det kanskje noen kroner til overs ved månedens slutt, sier privatøkonomen
Kjøp brukt og se etter tilbud
Mat og vanlig forbruk er en annen stor utgiftspost. Elisabeth har en klar oppfordring.
– Handle brukt, både klær, møbler og pensumbøker. Da sparer du penger og miljøet. Ofte får du like gode ting brukt som nytt, og det koster en brøkdel. Kjøp også mat som er på tilbud og bruk fryseren aktivt. Og ikke kast mat, men lag resteretter, sier hun.
Hun anbefaler også å sjekke ut tjenester som Too Good To Go, der du får kjøpt billig overskuddsmat fra kaféer, restauranter og lignende.
Ha et ryddig leieforhold
Selv om enkelte som flytter hjemmefra for første gang kjøper sin egen bolig, er det vanlig for denne gruppen å leie. Da er det noen ting som er viktig å ha på plass.
– Det er viktig med et ordentlig og regulert leieforhold. Påse at det er en ordentlig og standardisert leiekontrakt på plass med utleier som inneholder ting som depositumsbeløp, oppsigelsestid og hvem som dekker utgifter om for eksempel vaskemaskinen slutter å virke. Bor dere flere sammen er det kjekt å ha en avtale om kostnadsfordeling av ulike fellesutgifter i husholdningen.
Depositumet skal settes av ved avtaleinngåelse og tilsvarer ofte tre måneders husleie.
– Dette skal stå på en egen depositumskonto i banken som kun kan gjøres opp når leieavtalen avsluttes. Det er en sikkerhet både for leietaker og utleier, sier Landsverk.
Spar om du kan
Har du penger til overs når månedens regnskap er gjort opp, er det lurt å spare litt, sier Landsverk.
– Husk at du antagelig skal kjøpe din egen bolig noen år fram i tid. Da trenger du egenkapital. Klarer du å spare litt fast hver måned er dette bra, da ser banken også at du er økonomisk. Sett gjerne penger inn i BSU, da får du bedre rente og skattefradrag fram til du har kjøpt deg bolig, sier privatøkonomen.