lørdag, juni 6, 2020

Føler du deg yngre enn du er? Da er det stor sjanse for at du er nettopp det

Mest lest nå

Er du en av dem som føler at du er yngre enn det fødselsattesten din tilsier? Da er du mest sannsynlig også det.

Hele tre av fire nordmenn føler seg yngre enn de er. Det viser en norsk undersøkelse utført av forskergruppen Aldring, helse og velferd. Undersøkelsen viser at flertallet av folk over 40 år identifiserer seg med yngre aldersgrupper enn de selv befinner seg i. Det skriver Forskning.no.

Og det er godt nytt for dem det gjelder. For nå viser det seg nemlig at de som føler seg yngre enn de er, også oftere er i bedre form, har bedre fysisk og kognitiv helse og er mer fornøyd med livet.


Kan føle hvor gammel hjernen er

Men stemmer det at folk som føler seg yngre, også har en ung hjerne?

«Ja», sier Seyul Kwak fra Seoul National University. Han har sammen med forskerteamet sitt undersøkt 86 friske, eldre mennesker. De måtte svare på spørsmål som avslørte hvor unge til sinns de følte seg. Og så fikk hele gjengen seg en tur i en hjerneskanner. Dermed kunne forskerne lete etter tegn til aldring, og bestemme alderen på hjernene i forhold til et gjennomsnitt.

ung
Føler du deg yngre enn du er? Ja da er du nok det! Foto: Canva

Ifølge Forskning.no, viste resultatene at de som følte seg eldre enn sin egentlige alder, virkelig hadde flere tegn til aldring enn vanlig. Det motsatte gjaldt for de som kjente seg yngre enn de var. De hadde mer grå hjernemasse i flere hjernedeler og hjernen deres ble generelt anslått til å være yngre enn den var.

Er ingen forsvarsmekanisme

Dette kan altså tyde på at folk faktisk kan oppfatte tilstanden i egen hjerne, konkluderer forskerne.

Forskerne mener også at dette taler imot ideen at noen mennesker føler seg yngre som en slags forsvarsmekanisme mot stigmatisering mot eldre.

Nå spekulerer forskerne i om dette fenomenet etter hvert kan gi oss en måte å oppdage aldersrelatert nevrologisk svekkelse før den er mulig å oppdage på andre måter.

LES OGSÅ: 78-åringens forvandling gjør henne minst ti år yngre. Se før- og etterbildene

129,804FansLik
1,372FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter