Hjem Nyheter Folk dør innen 24 timer: Flere rapporter om mystisk neseblod-sykdom

Folk dør innen 24 timer: Flere rapporter om mystisk neseblod-sykdom

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En mystisk neseblod-sykdom har tatt livet av tre mennesker i Burundi i Afrika.

Alle døde innen 24 timer etter å ha vist symptomer, melder det lokale medienettstedet SOS Media Burundi ifølge den britiske avisa the Sun.

Symptomene på sykdommen er feber, hodepine, oppkast, magesmerter, svimmelhet og neseblod. Det mistenkes at det er en virussykdom.

Helsemyndighetene kjemper for å begrense viruset, og området der to av de døde pasientene ble behandlet er nå i karantene.

– Det er en sykdom som dreper raskt. Det er forferdelig, vi venter alle på døden, sier en av sykepleierne ved helsesenteret som tok imot to av pasientene før de døde.

Symptomene ser ut til å peke mot en slags viral hemoragisk feber, som skader veggene i små blodårer slik at det oppstår blødninger.

Hemoragisk feber er ifølge Store norske leksikon en virusforårsaket infeksjon med feber og blødninger som viktige elementer i sykdomsbildet. Marburg-hemoragisk feber og Ebola-hemoragisk feber er eksempler på hemoragisk feber som har forekommet i små epidemier, men på grunn av sykdommens høye dødelighet har publisiteten omkring epidemiene vært stor.

Det burundiske helsedepartementet har allerede utelukket at det dreier seg om både Marburg-feber og ebola.

Det er nylig rapportert utbrudd av Marburg i nabolandet Tanzania. Dette er det første utbruddet landet har hatt av Margburg. Åtte personer utviklet symptomer og fem døde. Alle tilfellene ble oppdaget i den nordvestlige delen av Tanzania, som grenser direkte til Burundi.

I forrige uke bekreftet Ekvatorial-Guinea, i Vest-Afrika, ytterligere åtte tilfeller av den svært smittsomme sykdommen, etter at landet kunngjort det første utbruddet noensinne i februar.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at de nye tilfellene er spredt over tre forskjellige provinser over en rekkevidde på rundt 150 kilometer. Det tyder på at det er betydelig smitte av viruset.

Risikoen for internasjonal spredning kan ikke utelukkes.

I juli i fjor ble et team av leger og helseeksperter sendt ut for å undersøke en mystisk «neseblod»-sykdom i det sørlige Tanzania som tok livet av tre mennesker.

Overlege Aifello Sichalwe sa da at samtlige av pasientene hadde testet negative for lignende virus, altså Ebola og Marburg, samt Covid.

Tanzanias president Samia Suluhu Hassan sa tirsdag at den merkelige sykdommen som har dukket opp i Lindi kan være forårsaket av økende interaksjon mellom mennesker og ville dyr.

Hvis viruset har hoppet fra et dyr til mennesker, dreier det seg om en zoonotisk sykdom. Noe WHO har advart om som et økende problem i Afrika.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com