Hjem Nyheter Folk kaster mindre mat under pandemien

Folk kaster mindre mat under pandemien

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Flere har blitt flinkere til å unngå matsvinn og blitt mer bevisste på å ta vare på maten det siste året.

Too Good To Go, som jobber for å redusere matsvinn, har fått Norstat til å gjennomføre en undersøkelse for å se nærmere på nordmenns matvaner og holdninger til matsvinn under pandemien: 17 prosent av de spurte kaster mindre mat nå enn før koronakrisen, og fire av ti nordmenn sier at de «i stor grad» har et bevisst forhold til matkasting. En av fem har fått nye matvaner i koronatiden, og en av fire er blitt flinkere på kjøkkenet.

Matsvinn bidrar til mellom 8 og 10 prosent av de totale menneskeskapte klimagassutslipp ifølge FNs klimapanel, og i Norge skjer over halvparten av matsvinnet hos forbruker.

Foto: Pxfuel

− Ikke alle er klar over det, men det å redusere matsvinn er faktisk ett av det mest effektive klimatiltakene vi har. Matkasting er også en etisk utfordring, og det er dårlig ressursbruk. Det er gledelig med undersøkelser som viser at vi forbrukere endrer holdninger og vaner som bidrar til at mindre mat blir kastet, sier Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) i en pressemelding fra Landbruks- og matdepartementet.

Pass på klimaet!

Hun er opptatt av at jo mer mat vi kaster, desto mer mat må produseres, og desto mer press legger vi på klimaet.

– Vi bør passe på å spise opp maten, slik at den ikke blir kastet og ressursene går til spille, sier hun og legger til at regjeringen har som mål å halvere matsvinnet innen 2030.

Flere aktører arbeider med å få forbrukere og matbedrifter til å bidra for å redusere matsvinn. En av disse er Too Good To Go, et selskap som jobber for å redusere matsvinn i 15 land.

Selskapet har utviklet en app der folk kan kjøpe overskuddsmat fra dagligvarebutikker, bakerier og serveringssteder, pakket i forundringsposer til én tredjedel av fullpris.

− Denne økningen henger sammen med at vi har fått flere samarbeidspartnere, blant annet innen dagligvare, og flere brukere, forteller daglig leder i Too Good To Go, Ann-Kristin Raknes Pfründer. 

I 2020 ble det reddet 1,5 millioner poser med overskuddsmat gjennom appen – mer enn i noe annet år.

− Undersøkelsen viser at interessen for å redusere matsvinnet sitt har økt, og vi opplever at det er blitt en trend å eksperimentere og lage restemåltider, forteller Pfründer.

Hun tror mye hjemmekontor under pandemien har gitt folk anledning til å være mer kreative på kjøkkenet og være mer bevisst på matkasting. Særlig de yngste er blitt ekstra flinke til å lage mat i løpet av pandemien, forteller hun.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com