fredag, februar 26, 2021

Folk med denne blodtypen har mindre risiko for å få korona

Mest lest nå

En ny studie viser at sannsynligheten for å bli smittet av covid-19 er mindre for personer med én bestemt blodtype. 

Danske forskere ved universitetssykehuset i Odense, Aalborg og Aarhus har testet nesten en halv million mennesker med kjent blodtype for koronasmitte. Av disse fikk 7422 påvist korona.

Studien viste at mennesker med blodtype 0 er litt mindre sårbare for corona enn de som har blodtype A.


Forskere over hele verden jobber nå på spreng for å løse gåten om COVID-19. Foto: Canva

– Denne undersøkelsen er så omfattende at det som kommer frem her er statistisk sikkert, sier overlege Tor Hervig ved Haugesund sykehus til VG.

LES OGSÅ: Disse fire faktorene øker risikoen for at du blir alvorlig syk av korona

Det er tidligere også påvist forskjeller mellom blodtyper når det gjelder andre infeksjonssykdommer, forteller Hervig. 

– Vi vet ikke hvorfor det er slik, men det finnes en teori: De som har blodtype 0 har antistoffet anti-A naturlig forekommende, noe de med blodtype A mangler. Det kan hende at dette antistoffet bidrar til å nøytralisere viruset, men det er ingen bevis for at dette er riktig, sier han til VG.

Selv om den danske studien er så omfattende og tydelig, er ikke dette noe man kan ha direkte nytte av i behandlingen, mener Rebecca Cox som er leder for Influensasenteret ved Universitetet i Bergen og Haukeland sykehus.

– Blodtype er biologisk, der er ikke noe vi kan endre. Det er også andre forhold enn blodtype som har større betydning for hvor syk man blir, for eksempel alder og underliggende sykdommer, sier Rebecca Cox.LES OGSÅ: Så mange som 4 av 10 kan ha korona uten å få symptomer

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter