tirsdag, august 4, 2020

Folkehelseinstituttet med ny informasjon: Barn kan også bli smittet og syke

Mest lest nå

I et nytt notat slår Folkehelseinstituttet (FHI) fast at barn også kan bli smittet og syke av koronaviruset. Men at dette skjer i mindre grad enn hos voksne.

«Det er påvist smitte hos mange barn, også i Norge, så det er ingen tvil om at viruset kan infisere barn. Så langt ser det ut til at barn i mindre grad blir smittet enn voksne», skriver FHI i et notat på hjemmesidene sine. Notatet bygger på gjennomgang av tilgjengelig forskning. Det skriver NRK.

Lite dokumentasjon

Ekspertene har vært uenige om barn kan spre smitte eller ikke. Dette er også et vesentlig poeng nå som skolene og barnehagene er stengt.


«Det er svært begrenset dokumentasjon på dette og for tidlig å si om barna kan spille en vesentlig rolle i smittespredningen», eller ei, skriver FHI.

«Det er sterke holdepunkter for at barn i liten grad blir hardt rammet. Det er også indikasjoner på at barn kan være smittebærere, men at det per nå ser ut til at de er det i mindre grad», sier fagdirektør i FHI, Atle Fretheim, til Dagbladet.

LES OGSÅ12-år gammel jente kjemper for livet i respirator

Ifølge FHI er det per 24. mars registrert 17 smittetilfeller i aldersgruppen 0–9 år, og 78 i aldersgruppen 10–19 år.

– For tidlig å åpne skolene

Helseminister Bent Høie varslet at dagens strenge tiltak nok vil fortsette en god stund til.

– Jeg vet at mange håper de strengeste tiltakene blir opphevet. De som håper og tror at denne våren skal bli slik den pleier, blir nok skuffet, har han sagt.

Oslos byrådsleder, Raymond Johansen, sa også mandag morgen at Oslo vil holde på strenge tiltak inntil videre, og at det er for tidlig å åpne skoler og barnehager.

– Vi må treffe tøffe tiltak for at dette ikke skal vare for lenge. Den korte smerten er bedre enn at dette skal dras ut i mange, mange måneder og at vi stadig får flere smittede fordi vi ikke overholder reglene, sa han.

130,301FansLik
1,508FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter