Hjem Historier fra livet Hun mistet sønnen i tragisk ulykke. Moren advarer alle som har med små barn å gjøre

Hun mistet sønnen i tragisk ulykke. Moren advarer alle som har med små barn å gjøre

Lørdag den 17. mars 2017 begynte som en hvilken som helst annen lørdag for den danske kvinnen Claire Muus Andersen. Hun hadde hatt besøk av sin mor, og sammen hadde de vært en tur i butikken hvor det var tilbud på tannbørster.

De kjøpte Minionstannbørster og tannkrem til sønnen Damian på to og et halvt år, som for øyeblikket var på besøk hos sin farfar, da dette var yndlingsfigurene hans.

Vel hjemme fra butikken ringte kjæresten hennes, Mac Masukume, hvilket det ikke var noe unormalt med, for mens Claire besøkte sin mor i den danske byen Vig på Sjælland, var han på besøk hos sin mor – knapt 15 kilometer derfra.

Men da Claire svarte på anropet tok det ikke mange sekundene før det gikk opp for henne at denne lørdagen kom til å bli helt annerledes enn noen annen lørdag. Hun kunne umiddelbart høre at noe var alvorlig galt. Kjæresten gråt i den andre enden.

Foto: privat

– Han lød enormt panisk, og han sa jeg skulle komme med en gang fordi Damian hadde fått noe galt i halsen, og at det var en ambulanse på vei, forteller Claire Muus Andersen i et intervju med den danske tv-kanalen TV2.

Drue fast i halsen

Hjemme hos farfar hadde Adrian hygget seg, og det var da han skulle spise litt tidlig kveldsmat det fatale skjedde. På tallerkenen lå det blant annet noen druer, og det var en av dem den lille gutten hadde fått galt i halsen.

Nå lå Adrian livløs på gulvet mens ambulansearbeiderne kjempet en desperat kamp for å gjenopplive ham.

Foto: privat

Claire Muus Andersen visste godt at man ikke bør gi druer til små barn, noe hun også tidligere hadde gjort barnehagen oppmerksom på. De ble skåret opp for ham slik at han bare fikk enten halve eller kvarte druer.

Også når andre skulle passe toåringen ble de fortalt at dersom de ville gi ham druer skulle de deles opp i mindre biter.

– Hans farfar var også klar over det, og han pleide også alltid å skjære dem over, men dem han hadde akkurat den dagen var så små, at han ikke trodde det var nødvendig eller ville ha noen betydning, sier Claire Muus Andersen til TV2.

Uten oksygen i 45 minutter

Det skulle vise seg å få fatale konsekvenser

Druen satte seg fast så den lille gutten ikke kunne få luft, og det hadde den gjort i mer enn 45 minutter da han endelig ble fløyet med luftambulanse inn til Rikshospitalet i København.

Men dessverre for sent.

Foto: privat

Tre dager senere ble den 2-år gamle Damian erklært død. Hjernen hadde vært uten oksygen så lenge at livet ikke sto til å redde.

I dag bærer Claire imidlertid ikke nag til farfaren som serverte Damian druene som kostet ham livet. Men hun innrømmer ærlig at det ergrer henne at det var en drue som kvalte sønnen – spesielt ettersom hun alltid hadde vært så påpasselig med ikke gi ham dem uten de var delt i mindre stykker.

Dette gjorde at hun senere valgte å dele et innlegg på Facebook hvor hun ønsker å spre budskapet om at selv en liten drue kan være livsfarlig for små barn. I innlegget legger hun også ved en illustrasjon som viser hvordan man bør dele druene for at de skal være trygge å spise.

Og det er tydeligvis en informasjon som mange finner nyttig, for innlegget er delt over 20.000 ganger, og mange tusen Facebookbrukere har tagget og delt innlegget for å advare venner og bekjente om faren.

– Jeg er glad for at oppslaget har fått så mye oppmerksomhet. Men jeg er også litt overrasket over at det er så mange som ikke visste det, sier hun.

Videre oppfordrer Claire alle som har med små barn å gjøre, både foreldre og institusjoner, at de går til anskaffelse av en såkalt «dechoker», som er et hjelpeverktøy som kan fjerne ting som sitter fast i halsen på barn.

Moren har også publisert et dikt på Facebook. Et dikt som rører alle som leser det.

«Kjære mor.
Du skal ikke føle deg skyldig.
Jeg vet at du savner meg, og jeg vet at du vil gi alt for å se og føle meg igjen. Jeg tviler ikke på kjærligheten din til meg.
Jeg er ikke her lenger. Livet mitt er over.
Men livet ditt, mor, fortsetter det. Du må finne mening i livet ditt igjen fordi jeg vil at du skal være lykkelig.
Jeg døde ikke med vilje, så ikke la min død ødelegge livet ditt.
Jeg vil at du skal smile.
Jeg vil at du skal le.
Du må ikke føle deg skyldig, mor.
Jeg har det bra akkurat der jeg er.
Jeg følte meg elsket av deg, og jeg vil at noen andre skal føle den kjærligheten akkurat du kan gi.
Selv om jeg er død, kan jeg fortsatt ha en lillesøster eller en lillebror. Selv om jeg ikke er der fysisk for å bli kjent med dem, kan de bli kjent med meg gjennom deg. Jeg vil elske det.
Du må ikke føle deg skyldig, mor.
Kjærligheten din er helt unik, og jeg vil at søsknene mine skal føle det som jeg gjorde.
Jeg er akkurat her, i hjertet ditt og i tankene dine.
Sannsynligvis kan du ikke se eller ta på meg. Men lukk øynene, trekk pusten dypt og føl.
Kan du se meg selv? Kanskje du til og med kan huske litt av duften min og energien min.
Jeg er aldri langt unna.
Jeg vet at du alltid vil elske meg.
Jeg vet at du aldri vil glemme meg.
Så ikke føl deg skyldig, mor.»

Gjelder ikke bare druer

Nå er det ikke bare druer man bør være ekstra oppmerksom på, men det finnes også en lang rekke andre ting som kan kvele et lite barn.

Det kan være ordinære matvarer som stykker av rå gulrot, nøtter eller popcorn.

Noe den danske helsesøsteren og innehaver av nettbrevkassen netsundhedsplejerske.dk, Helen Lyng Hansen også har grepet fatt i, og hun kommer med følgende uttalelse.

– Man bør ikke gi barn under tre år hele nøtter, rå gulrot, popcorn eller hele druer. Til det er risikoen simpelthen for stor til at de svelger det feil og får lukket pusterøret i halsen, sier hun.

Derfor bør man alltid hakke nøtter, koke eller mose gulrøtter og skjære druene i mindre stykker. Man kan med fordel også skrelle dem først, da druer med skallet på har lettere for å sette seg fast enn dem uten, og for å være helt sikker fjerner man også steinene.

Nå er det ikke til å unngå at det en gang i mellom vil skje uhell med fatale konsekvenser for små barn, men vi kan alle gjøre vårt for å sette fokus på problemet og bidra til at slike ting skjer så sjelden som mulig.

Det hjelper ikke Claire med å få Adrian tilbake, men hjelp oss med å dele dette slik at flere blir oppmerksomme på faren.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com