Forsiden Historier fra livet For snart ett år siden mistet hun sønnen i tragisk ulykke. Nå...

For snart ett år siden mistet hun sønnen i tragisk ulykke. Nå advarer moren alle som har med små barn å gjøre

Lørdag den 17. mars 2017 begynte som en hvilken som helst annen lørdag for den danske kvinnen Camilla Muus Andersen. Hun hadde hatt besøk av sin mor, og sammen hadde de vært en tur i butikken hvor det var tilbud på tannbørster.

De kjøpte Minionstannbørster og tannkrem til sønnen Damian på to og et halvt år, som for øyeblikket var på besøk hos sin farfar, da dette var yndlingsfigurene hans.

Vel hjemme fra butikken ringte kjæresten hennes, Mac Masukume, hvilket det ikke var noe unormalt med, for mens Camilla besøkte sin mor i den danske byen Vig på Sjælland, var han på besøk hos sin mor – knapt 15 kilometer derfra.

Reklame

Men da Camilla svarte på anropet tok det ikke mange sekundene før det gikk opp for henne at denne lørdagen kom til å bli helt annerledes enn noen annen lørdag. Hun kunne umiddelbart høre at noe var alvorlig galt. Kjæresten gråt i den andre enden.

Foto: privat

– Han lød enormt panisk, og han sa jeg skulle komme med en gang fordi Damian hadde fått noe galt i halsen, og at det var en ambulanse på vei, forteller Camilla Muus Andersen i et intervju med den danske tv-kanalen TV2.

Drue fast i halsen

Hjemme hos farfar hadde Adrian hygget seg, og det var da han skulle spise litt tidlig kveldsmat det fatale skjedde. På tallerkenen lå det blant annet noen druer, og det var en av dem den lille gutten hadde fått galt i halsen.

Nå lå Adrian livløs på gulvet mens ambulansearbeiderne kjempet en desperat kamp for å gjenopplive ham.

Foto: privat

Camilla Muus Andersen visste godt at man ikke bør gi druer til små barn, noe hun også tidligere hadde gjort barnehagen oppmerksom på. De ble skåret opp for ham slik at han bare fikk enten halve eller kvarte druer.

Også når andre skulle passe toåringen ble de fortalt at dersom de ville gi ham druer skulle de deles opp i mindre biter.

– Hans farfar var også klar over det, og han pleide også alltid å skjære dem over, men dem han hadde akkurat den dagen var så små, at han ikke trodde det var nødvendig eller ville ha noen betydning, sier Camilla Muus Andersen til TV2.

Uten oksygen i 45 minutter

Det skulle vise seg å få fatale konsekvenser

Druen satte seg fast så den lille gutten ikke kunne få luft, og det hadde den gjort i mer enn 45 minutter da han endelig ble fløyet med luftambulanse inn til Rikshospitalet i København.

Men dessverre for sent.

Foto: privat

Tre dager senere ble den 2-år gamle Damian erklært død. Hjernen hadde vært uten oksygen så lenge at livet ikke sto til å redde.

LES OGSÅ
Lille Joseph mangler en arm - da han ble med foreldrene på fotballkamp fikk han sin livs overraskelse

I dag, fire måneder senere, bærer Camilla imidlertid ikke nag til farfaren som serverte Damian druene som kostet ham livet. Men hun innrømmer ærlig at det ergrer henne at det var en drue som kvalte sønnen – spesielt ettersom hun alltid hadde vært så påpasselig med ikke gi ham dem uten de var delt i mindre stykker.

Dette gjorde at hun senere valgte å dele et innlegg på Facebook hvor hun ønsker å spre budskapet om at selv en liten drue kan være livsfarlig for små barn. I innlegget legger hun også ved en illustrasjon som viser hvordan man bør dele druene for at de skal være trygge å spise.

Og det er tydeligvis en informasjon som mange finner nyttig, for innlegget er delt over 10.000 ganger allerede, og mange tusen Facebookbrukere har tagget og delt innlegget for å advare venner og bekjente om faren.

– Jeg er glad for at oppslaget har fått så mye oppmerksomhet. Men jeg er også litt overrasket over at det er så mange som ikke visste det, sier hun.

Videre oppfordrer Camilla alle som har med små barn å gjøre, både foreldre og institusjoner, at de går til anskaffelse av en såkalt «dechoker», som er et hjelpeverktøy som kan fjerne ting som sitter fast i halsen på barn.

Gjelder ikke bare druer

Nå er det ikke bare druer man bør være ekstra oppmerksom på, men det finnes også en lang rekke andre ting som kan kvele et lite barn.

Det kan være ordinære matvarer som stykker av rå gulrot, nøtter eller popcorn.

Noe den danske helsesøsteren og innehaver av nettbrevkassen netsundhedsplejerske.dk, Helen Lyng Hansen også har grepet fatt i, og hun kommer med følgende uttalelse.

– Man bør ikke gi barn under tre år hele nøtter, rå gulrot, popcorn eller hele druer. Til det er risikoen simpelthen for stor til at de svelger det feil og får lukket pusterøret i halsen, sier hun.

Derfor bør man alltid hakke nøtter, koke eller mose gulrøtter og skjære druene i mindre stykker. Man kan med fordel også skrelle dem først, da druer med skallet på har lettere for å sette seg fast enn dem uten, og for å være helt sikker fjerner man også steinene.

Nå er det ikke til å unngå at det en gang i mellom vil skje uhell med fatale konsekvenser for små barn, men vi kan alle gjøre vårt for å sette fokus på problemet og bidra til at slike ting skjer så sjelden som mulig.

Det hjelper ikke Camilla med å få Adrian tilbake, men hjelp oss med å dele dette slik at flere blir oppmerksomme på faren.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Les historien om Maru – hunden som gikk 200 kilometer for å komme hjem

Maru er en utrolig vakker hund av rasen bullmastiff. Dessverre har ikke livet vært like enkelt for den flotte hunden, for etter å ha...

Fant flaskepost på stranden. Innholdet får finneren til å fryse til is

Judi avsluttet arbeidsdagen som hun alltid gjør, med å gå på stranden og rydde og plukke søppel. Men denne dagen, fant hun noe helt...

Bildene av den utsultede elefanten vekker harme

Den 70 år gamle elefanten Tikiiri er en del av en festival på Sri Lanka. Der jobber hun med å frakte festivaldeltakere rundt. Hun...

Kalte datteren feit og stygg. Da så moren rødt

Jade North var i bassenget med datteren sin da to gutter kom bort til datteren og kalte henne feit og stygg. Jades konfrontasjon med...

På parets første date merket hun noe rart – Fire måneder senere ble han lam, men hun nekter å gi han opp

Ekte kjærlighet er noe vi alle drømmer om å finne. Men hva gjør du dersom din utkårede plutselig får en alvorlig sykdom som lenker...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT