lørdag, juli 11, 2020

For første gang etter bisettelsen – Maud Angelica åpner opp om sorgen

Mest lest nå

Fem grunner til at dagens barneoppdragelse er i krise

Den britiske barnepiken Emma Jenner, kjent for realityserier «Take Home Nanny», har delt fem av de viktigste punktene til at dagens foreldre ikke lykkes...

Da det ble kjent at Ari Behn tok sitt eget liv var det mange som spesielt tenkte på hvordan familien til Ari, og ikke minst barna hadde det. Datteren, Maud Angelica Behn (16) holdt en minnetale under bisettelsen hvor hun satt ord på nettopp hvordan hun og familien tok dødsfallet. Talen hennes ble hyllet av det norske folk.

I talen sin sa hun blant annet:


«Du har vært psykisk syk i mange år. Vi tenker ofte at vi burde vært der mer for deg, men vet også at vi ikke kan tenke slik.

Det er ikke vår feil. Vi kan ikke klandre oss selv. Ditt selvmord er ingen sin feil. Det er som en dødelig sykdom. Pappa må ha følt at han var så sliten at det ikke var noen utvei.

Men det finnes alltid en utvei, selv om det ikke føles slik. Det er folk der ute som vil hjelpe. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også.

Folk er bare glade for å hjelpe og vil gjerne det. Det er så mange mennesker der ute som er så glade for at du er i livet deres, aldri tenk at det er bedre om du går bort, det er så uendelig feil.»

Forteller om sorgen

Etter farens bisettelse har det vært stille fra Maud Angelica. Men nå, for første gang etter det tragiske dødsfallet, har hun latt seg intervjue av NTB.

Hun forteller blant annet at hun har gått til psykolog og deltatt i sorggrupper for å håndtere tapet av faren. Samtidig sier hun at det var svært viktig for henne å holde tale i bisettelsen.

– Det betydde så mye for meg at jeg kunne få noe verdi og noe fint ut av alt det forferdelige. Og det følte jeg at jeg kunne gjøre med den talen – å bruke min sorg til å si noe til andre, sier Maud Angelica ifølge Se og Hør.

Hun forteller om noen tunge måneder, men at moren har lært henne en viktig huskeregel.

– Mamma har sagt at det er litt som å puste inn og ut. Av og til må man tenke på det, og av og til ikke.

Også Märtha Louise har nylig fortalt om hvordan det er så se barna sine skulle vokse opp uten en pappa.

– Det er masse gode minner. Han var så innmari bra far, sier prinsesse Märtha Louise til NTB, ifølge Dagbladet.

Hun forteller også hvor tungt situasjonen er for familien.

– Det at de nå skal vokse opp uten far, det er bare hjerteskjærende.

Mottok pris

I februar ble Maud Angelica tildelt Akuttpsykiatriprisen 2020 for sin åpenhet om psykiske lidelser og selvmord. Juryen begrunnet valget slik:

«I din sorg velger du å dele. Dine sterke ord treffer oss alle med stor kraft. Du åpner hjertet ditt og retter blikket også mot andre. Du setter ord på smerten og formidler håp. Det ligger et stort hjertelag ved å bruke kirkerommet, media og den offentlige siden i det aller mest private til å snakke om psykiske lidelser og hvor viktig det er å be om hjelp.

Du er opptatt av at selvmord ikke er en løsning og at selv i livets mørkeste øyeblikk finnes det en annen utvei. Med dine ord formidler du et budskap som gjør en forskjell.»

Maud Angelica fikk prisen overlevert av psykologspesialist Camilla Heggland og psykologspesialist Karoline Lindquist. Foto: Prinsesse Märtha Louise
130,143FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter