Hjem Nyheter Forbipasserende filmet og tok bilder av forulykket bilist. Måtte skjermes av frivillige

Forbipasserende filmet og tok bilder av forulykket bilist. Måtte skjermes av frivillige

av Dan Åsen Hansen

Det var onsdag den 22. august i år at de to venninnene Malene Madsen og Cassandra Feddersen tilfeldigvis kjørte forbi havnen i Aabenraa i Danmark, hvor de ble møtt av et grusomt syn.

Det hadde nettopp vært en voldsom ulykke, og flere ambulanser og andre utrykningskjøretøyer var på stedet. Det ble jobbet febrilsk for å redde livet på den fastklemte sjåføren, en eldre mann som sannsynligvis hadde fått et illebefinnende like før ulykken.

Ettersom begge venninnene er i ferd med å utdanne seg innen helsesektoren forsto de straks alvoret i situasjonen, men ettersom mannen var i kyndige hender var det ingenting de kunne bidra med – bortsett fra en enkelt ting.

Stoppet for å ta bilder

For mens redningsmannskapene gjorde hva de kunne for å holde liv i mannen, stoppet mange forbipasserende opp, ikke for å hjelpe, men for å ta bilder og å glo. Bilister, lastebilsjåfører og syklister stanset, flere av dem tok både bilder og filmet med mobiltelefonene sine.

– Vi så en mann parkere varebilen sin rett ved siden av ulykken for så å gå bort og glane mens den forulykkede ble behandlet. Vi kunne tydelig se det var alvorlig, og den kvinnelige ambulansearbeideren var frustrert og prøvde å vinke ham vekk, forteller Cassandra Feddersen i et intervju med den danske avisen JydskeVestkysten.

Da de to kvinnene så det, tok de umiddelbart en avgjørelse om å gjøre noe. De grep et teppe som lå i Cassandras bil og gikk resolutt bort og stilte seg opp for å skjerme den skadde bilisten og gi redningsmannskapene arbeidsro.

– Jeg blir bare så sint. Hvis det var meg som lå der med alle mulige instrumenter på kroppen, så ville jeg da bli riktig lei meg, og tenk hvis foreldrene mine hadde sett det på Facebook fordi noen hadde lastet opp et bilde – før de ble informert av politiet, forteller Cassandra videre i intervjuet.

Vis respekt!

Budskapet fra de to kvinnene er soleklart; gi plass til redningsarbeiderne og vis respekt for den forulykkede.

René Sigvartsen, leder for ambulansene i den aktuelle regionen, deler de to kvinnenes holdning og har følgende oppfordring til forbipasserende;

– La vær med å stanse hvis du likevel ikke har noe å bidra med. Det skylder man den som er utsatt for ulykken, men også de pårørende og redningsmannskapene sier han.

Videre forteller han det er et stadig økende problem, og at det må en holdningsendring til.

Tidligere i år ble en 36 år gammel mann siktet for en oppførsel ikke ulik den Cassandra og Malene opplevde forrige onsdag. Han tok bilder av en dødsulykke som han senere publiserte på sosiale medier.

Også i Norge er det et stadig økende problem at folk trenger seg på for å ta bilder og filme ved ulykker, i verste fall i stedet for å hjelpe. Kommer man til et ulykkessted må man ta en vurdering på hvorvidt man kan gjøre noe nyttig på skadestedet, eller om man skal fjerne seg fra stedet for å gi plass til de som noe der å gjøre. Ikke stopp bare for å ta bilder, og i hvert fall ikke publiser dem på sosiale medier. 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.