En ny studie fra Forbrukerrådet roper varsku om en rekke populære kjekstyper til barn. De inneholder for mye akrylamid som kan være kreftfremkallende. 

Dagbladet skriver om den nye studien som roper varsku nettopp fordi disse produktene retter seg mot barn, og barn er ekstra utsatt for akrylamid på grunn av sin lave kroppsvekst.

– Det er alvorlig når populære kjeks som barn spiser mye av, inneholder høye nivåer av akrylamid. Akrylamid i mat kan øke faren for kreft, og barn er ekstra utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør i Forbrukerrådet til Dagbladet.

Dette er verstingene 

I følge studiet som Dagbladet har fått tilgang til er dette kjekstypene med høyest innhold av det kreftfremkallende stoffet:

  • Tom and Jerry Fullkorn
  • Mariekjeks
  • Tom and Jerry
  • Bixit

Også disse typene har for høye verdier av akrylamid enn hva som anbefales:

  • Gjende eventyrkjeks
  • Bokstavkjeks
  • Salinas
En rekke populære kjekstyper kan være kreftfremkallende, spesielt for barn. Foto: Forbrukerrådet

Barn spesielt utsatt

Gunstein Instefjord er bekymret over resultatene og forteller til Dagbladet at man må ta grep for å få ned verdiene av det kreftfremkallende stoffet, spesielt ettersom barn er mest utsatt.

– Undersøkelsen viser at det er behov for tøffere tiltak overfor matindustrien. EU-kommisjonen må bli strengere, og de anbefalte referanseverdiene for akrylamid i mat bør gå fra å være veiledende til å bli bindende, sier han.

LES OGSÅ
Barnepsykiater oppfordrer foreldre til å droppe champagnefrokosten på 17. mai

Produsenten ikke fornøyd 

Den eneste kjeksen som besto Forbrukerrådets test som tilfredsstillende er Minikex med fullkorn fra Hip.

Anders Högberg, fagsjef for ernæring og helse i Orkla som er produsenten bak de fleste kjeksvariantene forteller til Dagbladet at han ikke er fornøyd med resultatene og at man hele tiden jobber med å få ned nivåene av akrylamid.

– Vi jobber kontinuerlig med å ha så lave akrylamidnivåer som mulig, og er allerede i gang med testing av en type gjær som ser ut til å redusere nivået betraktelig. Testene vi gjør ved fabrikken ser lovende ut, og vi vil iverksette endringene så snart vi er trygge på resultatene.

Vi får håpe produsentene tar de grep som må til. Tips gjerne andre småbarnsforeldre om denne studien ved å dele artikkelen!