onsdag, oktober 21, 2020

Forbrukerrådet advarer – halvparten av barn og unge som drikker energidrikk får bivirkninger

Mest lest nå

Barn og unge drikker energidrikk som aldri før. Forbrukerrådet har gjort en stor undersøkelse hvor de fastslår at halvparten av barn og unge drikker produktet, og at helsefarene er betydelige.

Undersøkelsen til Forbrukerrådet føyer seg inn i rekken av studier som påpeker at energidrikk slett ikke er bra for oss.

Vi har tidligere skrevet om en amerikansk forskningsrapport som slo alarm:


Forskerne har funnet ut at dersom man drikker fire bokser energidrikke så vil man oppleve store forandringer i blodtrykk og hjerterytme. Forandringer som faktisk kan være livsfarlig.

Energidrikk inneholder store mengder koffein, men også flere stimulerende stoffer (ginseng, guarana, taurin, etc.) som virker sammen. Dette øker hastigheten på koffeinopptaket i blodet, skriver forbrukerrådet.

Forbrukerrådet advarer 

Nå er det norske forbrukerrådet ute for å advare barn og unge eller undersøkelsen deres. De skriver at halvparten av barn og unge som drikker energidrikk opplever bivirkninger som skjelving, hjertebank, hyperaktivitet, hodepine og brystsmerter. Samtidig opplyser de at halvparten av alle barn og unge fra tid til annen drikker energidrikk.

– Dette viser en bekymringsfull utvikling. Energidrikk er blitt en del av kostholdet til enda flere barn og unge, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet er bekymret i forhold til at disse bivirkningene på sikt kan føre til mer alvorlige helseplager.

I undersøkelsen sin opplyser de at:

  • 22 prosent har opplevd høy energi, med påfølgende plutselig fall i energi.
  • Nær en av fem (17 prosent) har opplevd søvnforstyrrelser.
  • Over ti prosent sier de har opplevd skjelving, hjertebank, hyperaktivitet og hodepine.
  • Konsentrasjonsvansker, nervøsitet, kvalme/oppkast, brystsmerter og nedstemthet er rapportert av 3 –8 prosent av deltakerne.

Ønsker aldersgrense 

Et av tiltakene for å hindre at barn og unge utsetter helsen sin gjennom inntak av energidrikk, vil være å innføre 18-års aldergrense mener forbrukerrådet.

LES OGSÅ: Kjell jobber som ambulansesjåfør – Nå tar han til ordet for å fjerne energidrikker, han har fått nok av å se barn kollapse

– Innføring av lovpålagt aldersgrense vil være et målrettet, effektivt og nødvendig tiltak, som flere andre land har innført, eller vurderer å innføre, sier Gunstein Instefjord.

Trykk på deleknappen for å advare barn og unge om helserisikoen ved å drikke energidrikk! 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Populært denne uken

«Kokkejævel» mistet to barn – nå er han endelig blitt far igjen

As­bjørn Sandøy (42) har det siste året blitt kjent for bloggen hvor han kaller seg "Kokkejævel". Her deler kokken om livets...

3 gode tips for kjøp av aksjer

Går du og leker med ideen om å tjene penger på aksjer, men vet ikke helt hvordan du kommer i gang med...

Siste nyheter