Forbrukerrådet retter skarp kritikk mot Vipps for deres planer om å benytte kundenes kjøpshistorikk til målrettet markedsføring.
Dette initiativet anses som et brudd på personopplysningsloven, og Vipps beskyldes for å manipulere brukerne til å gi samtykke uten tilstrekkelig informasjon.
Vipps’ kontroversielle samtykkepraksis
Vipps har nylig bedt sine brukere om samtykke til å bruke personopplysninger for å «tilpasse Vippsen din».
Imidlertid er informasjonen om at dette innebærer bruk av kjøpshistorikk til målrettet markedsføring både uklar og vanskelig tilgjengelig.
Brukerne opplever også press til å samtykke, uten en reell mulighet til å avslå.

Forbrukerrådets reaksjon
Forbrukerrådet mener at Vipps’ fremgangsmåte bryter med flere punkter i personopplysningsloven og har derfor bedt Datatilsynet vurdere både hvordan Vipps innhenter samtykke og planene om å bruke kjøpshistorikk til markedsføring. Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet uttaler:
«Kvitteringer og kjøpshistorikk sier svært mye om oss, om det er kjøp av medisiner, reisevaner, matvarer eller bøker om politikk eller seksualitet. Dette er ikke informasjon som bør benyttes til å målrette reklame.»
Blyverket påpeker videre at det allerede foregår omfattende overvåkning av vår nettaktivitet, og at Vipps’ praksis forverrer situasjonen:
«Nesten alt vi gjør på nett blir overvåket, brukt til å lage profiler om oss og delt videre med et utall av selskaper. Det siste vi trenger er at selskaper som Vipps gjør denne overvåkningen enda mer inngripende.»
Manipulerende design og manglende informasjon
Forbrukerrådet hevder at Vipps benytter manipulerende designgrep for å presse brukerne til å samtykke. Informasjonen om hva samtykket innebærer er gjemt bort, og brukerne blir tvunget til å ta stilling til dette når de åpner appen, ofte i situasjoner hvor de ikke har tid eller mulighet til å sette seg inn i detaljene.
«Vipps gjør sitt beste for å styre brukerne til å ta et valg som gagner selskapet. Dette er ikke i tråd med lovpålagte krav om at selskaper må samle inn frivillig, spesifikt og informert samtykke fra forbruker,» sier Blyverket.
Brudd på grunnleggende personvernprinsipper
Forbrukerrådet mener også at Vipps’ praksis strider mot flere grunnleggende prinsipper i personvernforordningen, som krav om dataminimering, formålsbegrensning og rettferdig, lovlig og åpen behandling. Kjøpshistorikk kan avsløre sensitiv informasjon om en persons helse, livsstil og interesser, noe som gjør det ekstra viktig å beskytte disse opplysningene.
«Vi kan ikke se at Vipps har lovlig grunnlag til å behandle brukernes informasjon på denne måten. Kjøpshistorikk kan også gjøre det mulig å utlede sensitiv informasjon, og si noe om for eksempel graviditet, sykdom, rusproblemer eller utfordringer med pengespill,» advarer Blyverket.
Forbrukernes forventninger og tillit
Ifølge Datatilsynets personvernundersøkelse ønsker to av tre at kun banken skal ha tilgang til deres finansielle informasjon. Forbrukerrådet oppfordrer derfor Vipps til å respektere kundenes rettigheter og forvalte den tilliten de har fått med varsomhet.
«Vipps har over fire millioner norske brukere. Vi vil oppfordre Vipps til å ta disse kundenes rettigheter på alvor og forvalte tilliten med varsomhet. Det finnes da også flere andre måter å drive markedsføring på enn å overvåke hva kundene handler og betaler for,» avslutter Blyverket.