Norwegian og seks andre flyselskap i hardt vær – Anklages for ulovlige gebyrer på håndbagasje.
– Forbrukerrådet krever etterforskning: «Forbrukere blir lurt og overfakturert»
Nå slår Forbrukerrådet alarm. Sammen med 16 forbrukerorganisasjoner fra 12 europeiske land har de sendt inn en formell klage til EU-kommisjonen og det europeiske nettverket for forbrukerbeskyttelse (CPC). Bakgrunnen? Syv flyselskaper – deriblant norske Norwegian – skal ha krevd ulovlige gebyrer fra passasjerene sine for helt vanlig håndbagasje.
– Dette er en praksis som bryter med EU-lovgivningen og dommer fra EU-domstolen, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket i en pressemelding.
Har du betalt for håndbagasje? Det skulle du kanskje aldri gjort
Ifølge EU-domstolen har passasjerer rett til å ta med håndbagasje uten ekstra kostnad, så lenge den holder seg innenfor rimelige grenser for vekt og størrelse, og følger sikkerhetsreglene. Likevel fortsetter flere flyselskaper å ta seg betalt.
– Håndbagasje av rimelig størrelse skal være inkludert i billettprisen, og det er helt urimelig å måtte betale ekstra for noe du allerede har krav på, sier Blyverket.
Millionbøter i Spania – nå krever EU-forbrukerne handling
Bak klagen står den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC, som også viser til ferske bøter fra Spania. Der måtte fem flyselskaper ut med totalt 179 millioner euro i bøter, etter at forbrukerorganisasjonen OCU klagde på gebyrene. Den spanske dommen fastslo klart og tydelig at gebyrer for håndbagasje er i strid med EU-retten.
– Har vi ikke alle kjent på stresset ved gaten, i frykt for at håndbagasjen vår er for stor og at vi må betale ekstra? Nå er det på tide at denne urettferdige praksisen stoppes, sier Agustín Reyna, generaldirektør i BEUC.
Norwegian er klaget inn
Følgende flyselskaper er nå formelt klaget inn:
- Norwegian
- Ryanair
- EasyJet
- Transavia
- Vueling
- Volotea
- Wizzair
Disse selskapene skal ifølge Forbrukerrådet ha operert med urimelige og uforutsigbare gebyrstrukturer – til stor frustrasjon for passasjerene.
– Vi ønsker nå at EU definerer hva som er «rimelig størrelse og vekt» én gang for alle, sier Blyverket. – Det vil skape mer forutsigbarhet og færre konflikter på flyplassen.
– Forbrukeren skal ikke måtte gamble ved gaten
Klagen setter fokus på det mange reisende har opplevd: Å tro at man har alt i orden, bare for å måtte betale et ekstra gebyr på vei inn i flyet. Nå håper Forbrukerrådet og deres europeiske partnere på strengere regulering og større åpenhet.
– Dette handler om rettferdighet, åpenhet og trygghet for vanlige reisende. Det er på tide å få slutt på denne gebyrjungelen, avslutter Blyverket.