Hjem Nyheter Forbrukerrådet kritiske til denne Facebook-praksisen

Forbrukerrådet kritiske til denne Facebook-praksisen

Brukere av Facebook og Instagram har de siste ukene blitt tvunget til å velge mellom fortsatt overvåkning og persontilpasset markedsføring, eller betale for å slippe å se reklame. Nå er plattformenes eierselskap, Meta, klaget inn til nettverket for europeiske forbrukertilsyn (CPC) av Forbrukerrådet og 18 øvrige forbrukerorganisasjoner i Europa.

Forbrukerorganisasjonene er kritiske til at Meta tvinger brukerne til å ta valget mellom å tillate bruk av personopplysninger i markedsføring eller betale for å slippe annonser, og kaller Metas betalingsmodell er en urimelig handelspraksis.

– Informasjonen fra Meta er uklar, misvisende og gir forbrukerne en falsk følelse av kontroll over sitt eget personvernet. Selskapet stresser også brukerne til å velge før de får tilgang til kontoene sine, sier Forbrukerrådets fagdirektør, Finn Lützow-Holm Myrstad, i en pressemelding.

Myrstad påpeker at mange er avhengige av Facebook og Instagram for å organisere livene sine, få informasjon og holde kontakt med venner.

– Og det finnes i realiteten ingen fullverdige alternativer. Det vet selvfølgelig Meta når de nå tvinger brukerne til å velge, slår fagdirektøren fast.

Fra 1. november har Facebook og Instagram tilbudt abonnementer uten annonser i Europa. Teknologigiganten Meta, som eier Facebook og Instagram, tar dette grepet for å overholde EU-lov.

Facebook- og Instagrameier Meta vil tilby folk i EU, EØS og Sveits valget mellom å betale for et månedlig abonnement for å bruke Facebook og Instagram uten annonser, eller fortsette å bruke disse tjenestene gratis mens de ser annonser som er relevante for dem.

– Vi tror på et gratis, annonsestøttet internett, og vil fortsette å tilby folk gratis tilgang til våre personlige produkter og tjenester uavhengig av inntekt, sa Meta i en pressemelding der de samtidig opplyser de at de respekterer ånden i og formålet med det europeiske regelverket, og er forpliktet til å overholde det.

De understreket samtidig at enten folk velger å bruke produktene gratis med annonser, eller velger å abonnere og dermed slutte å se annonser, så er de forpliktet til å holde folks informasjon privat og sikker, i henhold til egne retningslinjer så vel som EUs generelle databeskyttelsesforordning, GDPR.

Allerede før betalingsmodellen var innført sa seksjonssjef Tobias Judin i Datatilsynet til teknologimagasinet Tek.no at han oppfatter Metas foreslåtte løsning som problematisk.

Med en månedsavgift på 9,99 euro betur dette at en familie på fire vil ha en månedlig utgift på 40 euro, hvis man vil bruke Facebook og Instagram uten å bli sporet.

– Vi er bekymret for at personvern skal bli et gode forbeholdt de rike. Personvern er en menneskerettighet som alle har rett på, uavhengig av økonomisk evne, sier Judin til Tek.no

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com