Hjem Forbruker Forbrukerrådet reagerer – slik tapte du penger på strøm i 2024

Forbrukerrådet reagerer – slik tapte du penger på strøm i 2024

Nordmenn betalte over én milliard for mye på strøm – Forbrukerrådet raser mot selskapene.

Tusenvis av norske husholdninger betalte i fjor tusenlapper mer enn nødvendig – uten engang å vite det. Nå slår Forbrukerrådet alarm og krever at strømselskapene rydder opp.

Det kan være snakk om så mye som 17 000 kroner ekstra for en helt vanlig familie med et normalt strømforbruk. Dette kommer fram i nye tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og summen nordmenn til sammen har betalt ekstra i 2024? Over én milliard kroner.

Grunnen? Variable strømavtaler.

– Det er helt unødvendig at folk betaler så mye

Thomas Iversen i Forbrukerrådet er tydelig i sin dom:

– Ingen ønsker å betale mer enn de må for strømmen. Det er trolig de kundene med minst innsikt i strømmarkedet som har blitt stående igjen med disse avtalene. Det er helt uakseptabelt, sier han.

Forbrukerrådet mener det er på høy tid at strømselskapene selv tar ansvar og avslutter disse avtalene – som for lengst burde vært historie.

Så mye mer betalte folk i 2024:

  • Enebolig (20 000 kWh): + 21 200 kr
  • Rekkehus (16 000 kWh): + 17 000 kr
  • Leilighet (12 000 kWh): + 10 600 kr

Det er med andre ord snakk om tusenlapper i forskjell, kun basert på hvilken type strømavtale du har.

Hva er egentlig en variabel strømavtale?

I motsetning til spotprisavtaler – som følger prisen direkte fra kraftbørsen – varsles endringer på variable avtaler 30 dager i forveien. Det høres kanskje greit ut, men problemet er at prisene ofte skyter i været raskt, mens de bruker lang tid på å synke igjen.

Og: Strømstøtten du får fra staten, er basert på spotpris – ikke den variable prisen du faktisk betaler. Dermed kan du ende opp med å få mindre støtte enn du burde fått.

Lokkende navn – dyre avtaler

Det som gjør situasjonen enda mer frustrerende, er at mange av disse dyre avtalene har navn som «Trygg», «Forutsigbar» eller «Garanti».

Men trygg er den ikke – i hvert fall ikke for lommeboka.

– Dette sier sitt om både strømselskapene og merkeordninger som «Trygg strømhandel», sier Iversen i Forbrukerrådet.

Slik sjekker du om du betaler for mye

Det tar bare noen få minutter å finne ut hvilken strømavtale du har, og hvor mye du potensielt kan spare. Gå til strømpris.no, skriv inn navnet på avtalen – og du får svar.

Hvis du hjelper en venn eller et familiemedlem, trenger du bare navnet på avtalen. Selve byttet gjøres automatisk av det nye strømselskapet.

Et lite tips på tampen: Sjekk også om du betaler for tilleggstjenester som «grønn strøm» eller «strømforsikring». De gir ofte lite tilbake – og kan gjøre regningen enda høyere.

  1. Rema 1000
  2. matbutikk
  3. Håvard Jensen, direktør Extra
  4. kjos
  5. klæbo

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com