Hjem Helse Forkjølelsessesongen er allerede i gang – nå kommer noroviruset

Forkjølelsessesongen er allerede i gang – nå kommer noroviruset

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Forkjølelse og magesjau hadde kraftig nedgang i fjor høst. Da var det pandemien som herjet, og strenge smitteverntiltak gjorde at færre ble forkjølet og fikk magesjau. Nå har myndighetene sluppet opp på smittevernet, og de gamle, kjente høstplagene er tilbake.

Mange har blitt forkjølet etter gjenåpningen. Nå melder Folkehelseinstituttet (FHI) at sesongen for omgangssyke med norovirus er like om hjørnet.

Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus. God håndhygiene minsker sjansen for at du blir smittet og beskytter mot videre spredning av viruset.

De første utbruddene med norovirus er allerede meldt til Folkehelseinstituttet denne høsten. I fjor ble det varslet halvparten så mange utbrudd av norovirus i helseinstitusjoner sammenliknet med foregående år. 

Forsterkede smitteverntiltak i forbindelse med covid-19-pandemien, både i helseinstitusjoner og i samfunnet ellers, er sannsynligvis en av årsakene til nedgangen i 2020.

Svært smittsomt

Norovirus er svært smittsomt og spres lett fra person til person på steder hvor mange folk samles, eller folk bor tett. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diaré, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter at oppkast og diaré har gitt seg. 

De som har omgangssyke eller mistenker at de kan være smittet, for eksempel etter å ha vært i kontakt med personer som er syke, bør være ekstra nøye med håndhygienen. De bør ikke tilberede og servere mat til andre.

Forebygge smitte med norovirus

Det viktigste forebyggende tiltaket for å motvirke smitte er god hånd- og kjøkkenhygiene. 

Med god håndhygiene menes hyppig håndvask med såpe og rennende vann. Ved norovirus er det spesielt viktig med mekanisk rengjøring med såpe og vann for å fjerne virus. 

Studier har vist at alkoholbasert hånddesinfeksjon har begrenset effekt mot norovirus. På steder der mange er samlet bør det være enkelt å få vasket hendene, og det er viktig at det tilrettelegges for dette for eksempel på skoler, i barnehager o.l.

vaske hender
Håndvask er fremdeles vært aktuelt, også for noroviruset. Foto: Canva

– God håndhygiene er det viktigste tiltaket for å unngå å bli smittet av norovirus, sier lege Hilde Marie Lund ved Folkehelseinstituttet.

Vanligvis kan du vende tilbake til skole eller jobb når du føler deg frisk. Barn i barnehage eller personer som håndterer mat i for eksempel storkjøkken, kantine, restaurant e.l. Bør derimot ikke vende tilbake til barnehage eller arbeid før 48 timer etter at oppkast og diaré har gitt seg, råder FHI

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com