Hjem Forskning Forsker: derfor burde man ikke begynne på jobb før klokken 10

Forsker: derfor burde man ikke begynne på jobb før klokken 10

av Eivind Skår Ertesvåg

Er du en av dem som ikke kan fordra å måtte stå opp grytidlig? Som rett og slett kan føle deg uvel når vekkerklokken har ringt alt for tidlig? Søvnforsker Paul Kelley mener at arbeidsdager som innebærer å stå tidlig opp ikke er bra for helsa vår. 

Søvnforskeren som jobber på University of Oxford har nylig skrevet en bok om søvn og helse. Han hevder at arbeidsdager som starter klokken 10 har positive helseeffekter.

Til Daily Mail forteller Kelley at dersom alle startet på jobb klokken 10 ville det minsket helseplager relatert til for for lite søvn.

Hadde umiddelbart redusert søvnvansker 

De fleste av oss begynner på jobb klokken 7 eller 8 om morgenen. Dersom denne tiden hadde blitt forskjøvet til klokken 10 ville vi umiddelbart redusert søvnvansker blant mennesker i arbeidslivet, sier Kelley.

Paul Kelley har utgitt boken ”Body Clocks” hvor han tar for seg våre forskjellige søvnpersonligheter. Tidligere jobbet Kelley som lærer på en høgskole. Her testet han ut teorien sin på elevene som fikk starte skoledagen klokken 10.

Dette er nemlig den perfekte tid for de fleste mennesker, skriver Kelley.

Mennesker som begynner tidlig på jobb, sover ofte for lite. Foto: Pixabay

– Arbeidsdager som starter klokken 10 er den beste tiden dersom man skal sette en tid som passer for alle. Det hadde minsket menneskers søvnproblemer i stort grad, sier forskeren til Daily Mail.

Helsefordelene

Uansett hva som er det optimale antallet timer med søvn så vil det alltid være variasjoner mellom oss mennesker. Og du kjenner nok best på din egen kropp når du har fått nok søvn og når du ikke har sovet nok.

Nettsiden mindwaft har listet opp en rekke helsefordeler man får ved å gi kroppen sin nok søvn. De er verdt å tenke over og ta i betraktning når du skal innretter døgnrytmen din.

1. Bedre hukommelse

Når vi sover vil hjernen restituere seg og vi kan for eksempel huske ting vi har lært mye bedre neste dag, dersom vi har sovet godt. Om du repeterer det du lærte dagen i forveien når du står opp etter en god natt søvn, vil hjernen ytterligere huske og ta til seg den ne kunnskapen.

2. Mer kreativitet

Før du skal gjøre noe som krever noe av din kreative side, bør du ha sovet godt natten i forveien. Forskere sier at de emosjonelle delene av minnet vårt blir forbedret når vi sover godt, som som kan føre til økt kreativitet.

3. Bedre fysikk

Dersom du driver med trening eller sport, vet du hvor viktig det er for kroppen din å sove nok. Et studie som ble utført på Universitetet i Stanford slår fast at en rekke fotballspillere som ble undersøkt, presterte opptil 50% bedre på fysiske tester når de hadde sovet opp mot 10 timer hver natt i 7 uker.

4. Økt konsentrasjon 

Du klarer ikke å konsentrere deg eller være engasjert dersom du har brukt hele natten til å se på telefonen og sende tekstmeldinger. Søvnen er helt nødvendig for alle funksjoner i kroppen vår, også øynene våre trenger hvile. En god søvnrytme vil gi deg bedre konsentrasjon enn om du sover for lite.

5. Sunnere kropp

Vi vet alle hvor viktig søvn er for kroppen. De som for eksempel går på diett eller driver med kroppsbygging, må planlegge sin perfekte sengetid for å få muskler eller for å gå ned i vekt. Ifølge forskere fra University of Chicago, mister folk som har nok søvn mer fett enn de som sover lite.

6. Stressnivået synker

Stress og søvn påvirker vår kardiovaskulære helse. Å få nok søvn hjelper kroppen til å senke nivåene av stress som påvirker vår generelle helse. Stressnivået vårt øker når vi har søvnmangel.

Som du ser så har du alt å vinne på å gi kroppen din nok søvn. Dersom du har problemer med å sove bør du oppsøke lege.

Hva mener du? Hadde det å startet på jobb klokken 10 gitt deg bedre forutsetninger for å få nok søvn? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å dele din mening!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.