lørdag, januar 25, 2020
Forskning Forsker frykter oppblomstring av struma i Norge på grunn...

Forsker frykter oppblomstring av struma i Norge på grunn av lavt jodinntak: – Sjokkerende

-

Tidligere var struma veldig utbredt i Norge, spesielt i innlandet. Sykdommen ble nesten helt utryddet fra 1950-årene. Men nå ser forskerne at jodmangel og utvikling av struma er på vei tilbake i befolkningen.

«Jodmangel var helt klart den vanligste årsaken til struma. Slik var det frem til cirka 1950», sier ernæringsfysiolog og forskningssjef Helle Margrete Meltzer ved Folkehelseinstituttet (FHI) til ABC Nyheter.

Struma betyr at skjoldbruskkjertelen i halsen vokser og blir for stor. Det kan den bli blant annet av at man får i seg for lite av mineralet jod. Jod finnes i hvit fisk, melkeprodukter og i egg.

– Sjokkerende å oppdage

Nå roper forskerne varsku etter at de har funnet ut at nordmenn står i fare for å få i seg altfor lite jod. Årsaken er først og fremst at vi ikke drikker like mye melk lenger. I tillegg spiser vi mindre hvit fisk.

«Vi trodde vi var et av de få landene i verden som ikke hadde noe jodproblem. Derfor var det sjokkerende å oppdage at melkeinntaket var redusert så veldig og se hvilke konsekvenser det kan ha, særlig for barns utvikling», sier Helle Margrete Meltzer.

«Vi har målt jodnivåene i urin og ser at en veldig stor andel som har altfor lave nivåer i forhold til det som anbefales av WHO. Unntaket er småbarn, fordi de drikker den melken mor og far gir dem», sier hun videre.

struma
Foto: Norsk Fotohistorisk Museum.

Forskningssjefen understreker at man kan ha begynnende jodmangel uten at det synes på halsen.

«Derfor er det viktig å få i seg nok hvit fisk og melk, og takket være jod i foret, er det også en del jod i egg», sier hun.

Bør igangsette tiltak

Helle Margrete Meltzer er også medlem av «Nasjonalt råd for ernæring». I 2016 leverte de rapporten «Risiko for jodmangel i Norge». Der konkluderte de med at jodinntaket er urovekkende lavt i deler av befolkningen og at nasjonale myndigheter bør igangsette tiltak som sikrer adekvat jodstatus i hele befolkningen og spesielt i sårbare grupper som kvinner i fertil alder, gravide, ammende og små barn.

Også fastlege og ernæringsrådgiver Lana Pocekaj roper varsku. Ovenfor Lommelegen forteller hun at kostholdet vårt er grunn til bekymring.

– Mange spiser mindre melkeprodukter enn før, og mange spiser for lite sjømat til å få i seg nok jod, sier Pocekaj og forteller videre at jodmangel er et globalt folkehelseproblem.

– Jodmangel er fortsatt et globalt og viktig folkehelseproblem. Omtrent 40 prosent av verdens befolkning er fortsatt i fare for jodmangel, sier hun til lommelegen.

LES OGSÅSkummel barnesykdom er tilbake – Dette må du vite

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Cocker spanielen Winnie tar nettet med storm. Har øyne som en Disney-prinsesse

Lille Winnie er bare tre måneder gammel, men har allerede over 230.000 følgere på Instagram og over 2 millioner likes på Tiktok. Og det...

Matilda (3) ble funnet etter 24 timer. Da hadde hunden hennes vært ved hennes side hele tiden

Tre år gamle Matilda forsvant fra hjemmet sitt i Australia onsdag ettermiddag forrige uke. Det hadde vært kraftig regnvær og store flommer i området,...

Ingen ville adoptere den rare huskyen. Men etter fire år fant hun endelig en familie som ville ha henne

I fire år har eierne ved hundehjemmet prøvd å finne en familie til huskyen Jubilee. Men ingen ville ha henne på grunn av hennes...