Hjem Forskning Forsker: Ikke tell kalorier i påsken. Dette bør du spise for å booste immunforsvaret

Forsker: Ikke tell kalorier i påsken. Dette bør du spise for å booste immunforsvaret

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Norsk forsker ber nordmenn droppe kaloritellingen i påsken. Hun anbefaler folk å tenke mer på immunforsvaret sitt enn på midjemålet.

Kaja Helvik Skjærven er seniorforsker ved havforskningsinstituttet. Hun har skrevet et innlegg på Forskning.no der hun anbefaler folk å få i seg nok mikronæringsstoffer. Disse næringsstoffene er ifølge henne immunforsvarets frontlinje mot invasjon av blant annet virus.

«Immunforsvaret er ditt forsvar mot korona-viruset, og det er avhengig mange typer vitaminer og mineraler. Disse kaller vi samlet for mikronæringsstoffer. Mikronæringsstoffene gir deg ikke direkte energi, slik som protein, fett og karbohydrater, men de sørger for at du kan utnytte energien», skriver Kaja.

En energimaskin

«Viktige prosesser i kroppen kan sammenlignes med en «energimaskin» med mange tannhjul som må smøres. Mikronæringsstoffene er både tannhjul, som for eksempel folat, og smurning, som vitamin B12», skriver forskeren. Hun legger til at i det i disse koronatider kan være lurt å sørge for at maskinen vår fungerer, at alle tannhjulene er der og at de blir smurt.

«Har du alle mikronæringsstoffene du trenger, vil immunforsvaret ditt kunne mobilisere på alle nivå i møte med et virus», skriver hun videre.

En boost for immunforsvaret

Ifølge Kaja, vil immunforsvaret vårt først prøve å hindre viruset i å komme inn i kroppens celler. Disse barrièrene dannes ytterst i huden og i slimet i munn, lunger og gjennom tarmsystemet.

LES OGSÅ: Slik vasker du hjemme for å ta knekken på koronaviruset

«For at denne fysiske barrièren skal fungere, må de kjemiske egenskapene i slimhinnen være smurt med mikronæringsstoffene vitamin A, C, D, E og sink», forklarer hun.

Cellene starter også et indre forsvar. De hvite blodcellene deler seg, de må utvikle seg og bevege seg, i tillegg danner de en betennelsesreaksjon for å drepe angriperen.

«Denne delen av forsvaret er avhengig av en hel rekke mikronæringsstoffer: vitamin A, B6, B12, C, D, og E, sink, jern, selen og magnesium. Immunforsvarets videre maskineri smøres igjen av andre mikronæringsstoffer», skriver Kaja videre.

Besteforeldrenes kjøkken

Så hva bør vi spise da, for å gi immunforsvaret vårt et skikkelig kick?

«Fisk og annen sjømat er gode kilder til både selen, jod, vitamin B12 og vitamin D. Vitamin B12 finnes ikke i frukt og grønt, og vi må derfor spise animalske produkter», skriver Kaja, og fortsetter:

LES OGSÅ: Dette er maten som kan beskytte deg mot hjerneslag

«Grønne grønnsaker som brokkoli og erter er spesielt rik på folat, mens appelsiner er rike på vitamin C. Jern finnes i kjøtt, leverpostei og kornprodukter.»

Kaja trekker frem våre besteforeldres matferdigheter med levergryte, skreimølje, blodpudding og ertesuppe kokt på margbein på matbordet.

«De rettene kan dessverre ikke pasta, skinke, grandis, taco, kylling eller fiskekaker måle seg med», skriver hun.

Spis sjokoladeiskake

Kaja trekker frem mørk sjokoladeiskake tilsatt appelsinskall laget på paranøttbunn som en kalorifull, men også mikronæringsstoff-full dessert, og avslutter:

«Ikke tell kalorier, tell heller hvor mange forskjellige mikronæringsstoff du kan få i deg. Ha en smakfull hjemmepåske!»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com