Forsiden Forskning Forsker konkluderer: influensa ER verre for menn

Forsker konkluderer: influensa ER verre for menn

Er det virkelig slik at menn blir sykere enn kvinner?

Du er nok ikke alene om du synes mannen din syter og klager vel mye når influensaen rammer hjemmet. «Manneinfluensa» eller «man flu» er begreper de fleste har hørt.

Flere forskere har prøvd å komme til bunns i denne materien. Hvorfor fremstår ofte menn som sykere når de blir forkjølet eller får influensa, er det slik at de faktisk har det verre enn kvinner?

Ja, skal man tro den canadiske forskeren Kyle Sue. Han har publisert et studie i
British Medical Journal hvor han nettopp har forsket på dette spørsmålet. Svenske Aftonbladet har tidligere skrevet om studien som faktisk fastslår at menn blir hardest rammet av forkjølelse og influensa.

Bilde av syk mann.
Menn har det faktisk verre enn kvinner når de er forkjølet eller har influensa. Foto: ALAN THORNTON VIA GETTY IMAGES

Svakere immunforsvar

Studiet til Kyle Sue baserer konklusjonen sin på at menn generelt har svakere immunforsvar enn kvinner og derfor er mer mottakelig for komplikasjoner og symptomer i forbindelse med sykdommene.

LES OGSÅ
Å lukte på stinkende promp, kan beskytte deg mot en rekke dødelige sykdommer

Videre skriver forskeren at det mannlige testosteronet forverrer immunforsvaret mot influensa, mens det kvinnelige østrogenet forbedret det. Vi snakker altså om hormonelle forskjeller.

LES OGSÅ
Nytt studie avslører: Katter oppfører seg som sin eier

Rebecca Cox som leder Influensasenteret ved Universitetet i Bergen forteller til KK at man ikke skal se bort i fra at menn rammes hardest.

«Det sies jo at menn rammes hardere, og termen «man flu» må jo komme fra et sted.

Jeg tror nok at menn kan rammes hardere, og studien fra Stanford bekrefter at et høyt nivå av testosteron reduserer mengden antistoffer etter vaksinasjon. Det er også artikler som gir antydning om at østrogen kan gi en ekstra beskyttelse», sier hun.

Man skal selvfølgelig huske på at vi alle er forskjellig. Men neste gang mannen din virkelig lider under en forkjølelse eller influensa, så kan du jo ha denne forskningen i bakhodet!

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet