mandag, juni 1, 2020

Forsker mener det er like sunt å se på TV-serier som å lese bøker

Mest lest nå

Du har sikkert hørt det mange ganger: Bøker gjør oss smartere, minsker stress, forsinker aldringsprosesser i hjernen, og utvikler språket vårt. Men nå mener forsker at det å se på TV-serier gjør samme nytten.

«Det er mange fordeler med boken, men boken har nok fått for stor status i tanken om hva som utvikler oss», sier Per Henning Uppstad, professor i spesialpedagogikk ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning til NRK.

«Det kan godt være at TV-serier og filmer kan gi samme nytten som bøker», sier han videre.


Mener bokens status er overdrevet

lese bok

Bokens status, mener Per Henning har kommet av at det forskes mest på bøker.

«Hovedgrunnen til at bøker har fått denne statusen er fordi det er bøker det er forsket mest på. Jeg tror ikke unge i dag har blitt gode i engelsk fordi de leser mye bøker på engelsk. Det har de fått gjennom andre medier og plattformer, som for eksempel filmer», sier han.

En av fire unge leser ikke bøker

Forskeren legger til at det utviklingen vår trenger mest, er å forstå og sette seg inn i andre menneskers tanker og følelser. Han mener både filmer og TV-serier kan gi den samme innsikten.

LES OGSÅ: Denne lærerens lure idé har fått elevene til å lese flere bøker enn noen gang før

En undersøkelse utført Norstat har gjort for NRK, viser at en av fire unge ikke leser noen bøker, utenom skolebøker og pensum. Det bekymrer ikke Per Henning i det hele tatt. Han mener det handler om alder og hvor man er i livet.

«Unge har alltid hatt interesser som gjør at de ofte velger noe annet enn å lese bøker. Nå er faktisk noen av de interessene å sette seg inn i lange og ofte kompliserte historier i TV-serier og filmer.»

Hva foretrekker du? Bok eller TV?

129,766FansLik
1,363FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter