Hjem Helse Forsker: Poteter kan hjelpe deg med å gå ned i vekt

Forsker: Poteter kan hjelpe deg med å gå ned i vekt

Stikk i strid med de fleste slanketrender, trekker en forsker nå frem poteten som slankemat.

Professor Candida Rebello som er kostholdsekspert ved Pennington Biomedical Research Center i Baton Rouge, Louisiana og medforfatter på studien påpeker at for å få metthetsfølelsen har folk en tendens til å spise samme vekt med mat, uansett kaloriinnhold. Dette melder avisa Daily Mail.

Poteter inneholder rundt 80 kalorier per 100 g – mer enn dobbelt så mye som andre grønnsaker, som gulrøtter og brokkoli. Men de inneholder også opptil halvparten av kaloriene til brød, pasta og ris, når de spises i samme mengder.

Ifølge forskere blir de som har poteter i kosten raskere mette, og det gjør at man ikke så lett faller for fristelsen til å fylle på med mer kaloririk mat etterpå.

Men forskerne påpeker også at hvordan man tilbereder potetene er viktig – pommets frittes og potetgull bør unngås, siden steking senker næringsverdien.

– Ved å spise mat med en tyngre vekt som er lav i kalorier, kan du enkelt redusere antall kalorier du inntar, mener professoren.

I studien har ikke forskerne redusert porsjonsstørrelsen på måltidene, men de har heller konsentrert seg om å redusere kaloriinnholdet ved å inkludere poteter.

– Hver deltakers måltid ble skreddersydd til deres personlige kaloribehov. Ved å erstatte noe av kjøttet med potet ble deltakerne raskere mettere, og ofte spiste de ikke engang opp måltidet, sier forskeren som poengterer at dette er en måte der man faktisk kan gå ned i vekt med liten innsats.

36 overvektige personer i alderen 18 til 60 år deltok i den åtte uker lange studien. Deltakerne fikk 85 gram kjøtt eller fisk til lunsj og middag. I tillegg fikk de enten 57 g poteter eller 57 g kokte belgfrukter, ris eller pasta.

Begge diettene inneholdt mye frukt og grønnsaker, og deltakerne erstattet 40 prosent av sitt vanlige kjøttforbruk med grønnsaker.

Potetene ble innlemmet i lunsj og middag, enten som mos, ovnsstekte skiver eller potetsalat.

Resultatene som er publisert i Journal of Medicinal Food, viser at diettene inneholdt de samme helsemessige fordelene uavhengig av om folk hadde poteter eller belgfrukter.

De som spiste poteter gikk i snitt ned 5,8 kg, mens de som spiste bønner gikk ned 4 kg.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com