Hjem Forskning Forskere advarer: Ekstra salt i maten kan føre til tidlig død

Forskere advarer: Ekstra salt i maten kan føre til tidlig død

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Forskning avslører risikoen ved å tilsette ekstra salt til måltidene.

For mange av oss er det en vane å tilsette ekstra salt til maten når vi spiser. Men denne vanen kan være mer skadelig enn vi tror. En studie har funnet ut at personer som ofte tilsetter salt til maten, har 28% høyere risiko for å dø tidlig sammenlignet med de som sjelden eller aldri gjør det.

Salt koblet til for tidlig død

Studien, som involverte mer enn 500,000 briter, beregnet at én ekstra person av hver 100 som tilsetter salt til maten, kan dø tidligere enn forventet. Dette betyr at de som foretrekker å salte maten sin, risikerer å miste flere år av sitt forventede livsløp.

salt
Ikke bruk ekstra salt på maten, advarer forskere. Foto: Canva

Mellom 2006 og 2010 ble deltakerne i studien bedt om å indikere hvor ofte de tilsatte salt til maten. Alternativene var aldri/sjelden, noen ganger, vanligvis eller alltid. Faktorer som alder, kjønn, rase, sosioøkonomisk status, kroppsmasseindeks (BMI), røyking, alkoholforbruk, fysisk aktivitet, kosthold og medisinske tilstander som diabetes, kreft og hjertesykdom ble også tatt i betraktning.

Konsekvenser av for mye salt

Ifølge studien publisert i European Heart Journal, mister kvinner og menn som alltid tilsetter salt til maten henholdsvis 1,5 og 2,28 år av forventet levetid ved fylte 50 år. I løpet av ni års oppfølging ble det registrert rundt 18,474 for tidlige dødsfall blant deltakerne, alle under 75 år.

Hvorfor er salt skadelig?

Senior hjertesykepleier ved British Heart Foundation, Chloe MacArthur, forklarer at for mye salt i kosten fører til høyt blodtrykk, noe som øker risikoen for hjerteinfarkt og slag. Professor Lu Qi ved Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine i New Orleans understreker at selv en beskjeden reduksjon i saltinntaket kan gi betydelige helsemessige fordeler.

For å redusere risikoen for tidlig død forårsaket av ekstra salt, anbefales det å spise mer frukt og grønnsaker. Disse matvarene er rike på kalium, som har en beskyttende effekt og er assosiert med lavere risiko for for tidlig død. Professor Qi påpeker at selv om tilsetning av salt ved bordet utgjør 6-20% av det totale saltinntaket i vestlig kosthold, kan det være et viktig steg å redusere denne praksisen.

  1. lever
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com