Britiske ernæringsforskere ber deg tenke deg om to ganger før du kaster deg på de nyeste mat-trendene.
Mens noen kostholdsråd er gode og verdt å lytte til er det andre vi bør overse. Det sier til og med forskerne som jobber med forskningen som ligger bak dem.
I en artikkel i The Conversation som er omtalt av Nettavisen har nemlig tre britiske ernæringsforskere valgt å advare mot én type råd:
– Du har sikkert lest saker som hevder det å spise blåbær kan redusere risikoen for demens, at rødvin er bra for hjertet, eller at kaffe beskytter mot diabetes type 2 – eller mange av de andre store helsepåstandene om en spesiell type supermat, skriver professorene, som alle arbeider ved britiske Reading University.
De tre forskene bak artikkelen forsker på bioaktive stoffer som er små bestanddeler som finnes i maten vår, slik som fettsyrer, antioksidanter, plantestoffer og fiber. Funn viser at et stoff i blåbær kan redusere risikoen for demens, et stoff i rødvin er bra for hjertet og at et stoff i kaffe beskytter mot diabetes type 2.
Årsaken til at de går ut og advarer er at de vil frem til er at råd om at én matvare skal ha en sånn enorm effekt, ofte er basert på at de har forsket på ett enkelt stoff som finnes i matvaren. Den er gjerne da gitt i høye doser i dyre- eller cellestudier, og så har de funnet en indikasjon på at stoffet kan ha en gunstig helseeffekt.
Videre oversettes gjerne studiene forskerne har gjort, ofte på kjempestore mengder av et gitt stoff, til at en matvare har samme effekt.
– Det er ingen automatikk i at det er tilfellet. Matvaren inneholder veldig mange forskjellige stoffer og totaleffekten av de stoffene er ikke nødvendigvis det samme som du finner av å gi et enkelt stoff, sier Vegard Lysne til Nettavisen. Lysne er klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Haukeland universitetssykehus.