lørdag, juni 12, 2021

Forskere advarer: Slutt å «shame» overvektige

Mest lest nå

En rekke forskere har tatt til motmæle mot stigmatiseringen av overvektige. De ber nå folk slutte med «shaming» av folk som lider av fedme.

Overvektige har ikke en eller annen gang valgt å veie for mye. De kan ikke bare ta seg sammen og spise mindre. Fedme er en kronisk tilstand forårsaket av genetikk, komplekse biologiske prosesser, samfunnsstrukturer, oppdragelse og mye mer.


Dette sier en forskergruppe i uttalelse til det prestisjetunge medisinske tidsskriftet Nature Medicine. Uttalelsen er ifølge det danske nettstedet Videnskab.dk signert av 100 organisasjoner og forskningssentre.

LES OGSÅ: Svært gode resultater med ny slankemedisin
LES OGSÅ: Overvektige kvinner tjener i snitt 47.000 kroner mindre i året enn kvinner med normal vekt

Folk som lider av fedme ofte opplever at de blir sett ned på. De møter også fordommer på arbeidsmarkedet, i utdanningssystemet og i helsevesenet.

– Mennesker med fedme blir ofte møtt av en gjennomgripende, vedvarende form for sosial stigma, kommenterer forskerne i uttalelsen. De skrivere vider at stigmaet med å være overvektig er helt uakseptabelt i et moderne samfunn.

Det er fortsatt mye forskere ennå ikke forstår fedme. De vet ikke hvorfor noen mennesker veier for mye og ikke klarer å gå ned i vekt igjen.

LES OGSÅ: Røk slankekuren alt i januar? Du kan faktisk skylde på genene dine…

Men i økende grad har det blitt klart at fedme skyldes et samspill mellom genetikk, komplekse biologiske og nevrologiske prosesser, oppvekstbetingelser og alt annet du ikke har kontroll over.

– Hvis du er eksponert for fedme kan det være en livslang prosess å holde vekten nede, sier fedme-ekspert Jens Meldgaard Bruun til videnskab.dk. I jobben sin treffer han ofte personer med alvorlig overvekt som føler seg stigmatisert.

LES OGSÅ: Vil du gå ned i vekt? Da bør du få nok søvn

– Dessverre møter jeg ofte mennesker som lider av fedme som føler seg oversett i samfunnet. De føler at du bare ser vekten deres, fordi vekt er en slik visuell ting. Det er helt essensielt. Du kan ikke skjule 140 kilo, akkurat som du kan skjule eksem, diabetes eller andre sykdommer, sier han.

En annen dansk fedme-ekspert, Thorkild IA Hansen sier at et spesielt poeng som det er verdt å understreke mer enn de gjør i uttalelsen i Nature Medicine, er at stigmatiseringen og alt det innebærer, etter alt å dømme ser ut til å være en veldig sterk faktor for å opprettholde og videreutvikle fedme.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter