lørdag, juni 12, 2021

Forskere avslører: Slik får du kresne barn til å spise mer grønnsaker!

Mest lest nå

Mange barn er kresne, og får man lov til å være veldig kresen som barn, ja da blir man ofte kresen som voksen også. Selv det mest kresne barnet kan få lyst til å spise grønnsaker, det gjelder bare å finne riktig metode, viser en ny undersøkelse.

Forskere mener nå å ha funnet et effektiv metode for å få kresne barn til å spise grønnsaker. De har også undersøkt hvilke grønnsaker som barn liker minst, skriver Telegraph.

Undersøkelsen ble utført på 98 førskolebarn av en gruppe psykologiforskere ved Ghent University i Belgia. Forskerne undersøkte hvordan barn reagerte på erter, rosenkål, sopp, purre, rødbeter, spinat, endivie og blomkål.


Barna skulle først peke ut en grønnsak som de absolutt ikke likte. Her kom endivie som har en bitter smak på en klar førsteplass. Deretter delte forskerne barna inn tre grupper hvor de skulle spise av den grønnsaken de ikke likte.

Den ene gruppen fikk servert en tallerken, ble satt for seg selv,  og ble bedt om å spise det de klarte. De to andre gruppene fikk belønning i form av klistremerker og ros. Prosessen ble gjentatt de påfølgende uker.

Da forsøket var avsluttet en måned senere, skulle barna igjen vurdere om de kunne like den den utvalgte grønnsaken. Barna som hadde fått spise for seg selv var da langt mer villig til å spise grønnsaken enn barna som var blitt belønnet. 81 prosent av barna, likte nå grønnsaken, og det er her forskerne mener at nøkkelen til barns kresenhet ligger.

Alle foreldre er klar over at det er vanskelig å få barn til å spise grønnsaker og tilbyr dem alt mulig for at de skal spise opp. Det blir feil. Det handler om å servere maten løpende, slik at barna kan venne seg til smaken, mener forskninggruppen. Sunne vaner er bedre enn belønninger hvis man vil gjøre barna mindre kresne.

Eksperimentet er blitt offentliggjort i det vitenskapelige tidsskrift Food Quality and Preference.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter