I dagens samfunn er mange foreldre for overbeskyttende, og det kan hemme barns utvikling, ifølge forskere. Barn bør få utforske, klatre og til og med slå seg litt, mener eksperter – men dagens foreldre er ofte altfor bekymrede.
– Hvis vi skal unngå store ulykker, må små uhell få lov til å skje, sier foreldrecoach Maria Borda i TV-programmet Etter fem.
Overbeskyttelse kan skade barns utvikling
Flere forskere, intervjuet av Svenska Dagbladet, advarer mot at for mye beskyttelse kan gjøre barn mer usikre og svekke deres selvbevarelsesdrift.

– Vi foreldre er altfor bekymret for at noe skal skje, men det er ikke nødvendigvis bra for barna, sier en av forskerne.
Barn beveger seg stadig mindre
En britisk undersøkelse fra 2022 viser at kun 27 % av barn mellom 6 og 16 år leker regelmessig utendørs, sammenlignet med 80 % av de som er 55–64 år i dag.
Samtidig får barn i dag lov til å bevege seg fritt mye senere enn før – gjennomsnittsalderen for når barn får gå alene har økt fra 9 til 11 år.
«Vi må stole mer på barna våre»
Maria Borda mener foreldre må våge å slippe taket litt mer i hverdagen.

– Det er naturlig å være bekymret, men vi må spørre oss selv: Hvilke bekymringer er faktisk rasjonelle? Barn må få teste grenser og utvikle kroppskontroll, ellers lærer de aldri, forklarer hun.
Små skrubbsår er en del av læringen
Borda oppfordrer foreldre til å la barna utforske mer på egen hånd.
– Vi trenger ikke løpe etter dem i parken hele tiden – la dem finne ut av hvor langt de våger å gå. Å falle fra en stol eller sofa er ingen krise, sier hun.
Hun peker også på at små skrubbsår og blåmerker er en del av læringsprosessen.
– Jeg har intervjuet foreldre over hele verden og sett hvordan mange urfolk har stor tillit til barna sine. Det styrker dem, sier hun.
Fordeler også for foreldrene
Å slippe barna litt fri kan også gjøre foreldrelivet enklere.
– Min sønn har fått utforske siden han var liten, og nå som 15-åring vet han hva han klarer. Det gjør at jeg føler meg mye tryggere, avslutter Borda.