in ,

Forskere er uenige: Vet dyr at de skal dø?

Katter kan også få heteslag. Kjenn til symptomene! Foto: Pixabay

Mennesker vet at døden venter i enden av livet. Forskerne er uenige om våre firbeinte venner har den samme bevisstheten.

– Det er ikke et emne det har blitt forsket mye på. Naturvitenskapen arbeider med ting som kan måles og veies, sier zoolog Sussie Pagh ved Aalborg Universitet i Danmark til Forskning.no.

Mens forskere tidligere har ment at dyr ikke har så avanserte tanker, vet dyreeiere godt at blikkene til husets firbeinte ofte kan gi en følelsen av at hunden eller katten vet uhyggelig mye mer enn man rasjonelt har kunnet tilskrive et dyr.

Forskere er og i bevegelse på dette med dyrs tankevirksomhet, og undersøker nå om dyr har bevisste tanker akkurat som mennesker.

En del av det å være bevisst om døden er å føle sorg når andre dør, skriver Forskning.no. Og flere observasjoner tyder på at noen dyr sørger.

De skriver blant annet om spekkhoggeren Tahlequah som for et par år siden knuste folks hjerter med sitt gripende farvel til sin døde kalv.

Den 25 juli 2018 fødte den 20 år gamle Tahlequah (en spekkhogger) sitt første barn siden 2015.

Men, barnet døde kort tid etter, fordi det ble født med for lite fett til å overleve kulden.

Vanligvis, i slike situasjoner, lar spekkhoggere den døde kroppen synke til havets bunn; men Tahlequah gjorde ikke det.

Hun ville bare ikke gi slipp på babyen og bar den døde kroppen på hodet i 17 dager.

– Selv om familien hennes tar vare på henne og deler fisk med henne, får hun ikke i seg nok næring som hun trenger for å bygge seg opp igjen etter fødselen. Jeg er både sjokkert og får vondt i hjertet av å se på dette, sa spekkhogger-eksperten Deborah Giles ved University of Washington.

Forskning.no skriver nå at forskere fra det amerikanske Center for Whale Research senere har omtalt atferden som en sørgemarsj, og påpekt at det finnes lignende atferd hos andre arter.

Det er naturlig å anta at Tahlequah følte sorg. Men vi kan ikke vite om hun prøvde å hjelpe ungen opp til overflaten for å puste fordi hun ikke forsto at den var død.

Det illustrerer hvorfor det er vanskelig å finne ut om dyr forstår døden.

– Vi kan ikke se inn i hjernene på dyr. Mennesker kan vi snakke med, og de kan fortelle om sorgen. Når det gjelder dyr, kan vi bare observere og tolke atferden deres, sier Sussie Pagh til Forskning.no.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

askepott

Husker du «Tre nøtter til Askepott»? Slik ser skuespillerne ut i dag

«Hjem til jul»-profiler har laget ny stjernespekket julesatsing