søndag, mai 16, 2021

Forskere fant genetisk sammenheng mellom formen på ansiktet ditt og formen på hjernen din

Mest lest nå

Men de fant også ut at det ikke har noe å si for verken personlighet eller intelligens.

I en ny studie har forskere sett på hjerneskanninger og DNA fra rundt 20.000 personer. De fant 76 gener som har noe å si for både ansikts- og hjerneform.


– Det er en stor grad av overlapping og viser hvor nært disse to strukturene påvirker hverandre under utviklingen, sier professor ved Stanford University School of Medicine, Joanna Wysocka, ifølge nettstedet Forskning.no.

Forskerne fant imidlertid ingen sammenheng mellom hvordan ansiktet ser ut og hvilken personlighet man har. Det ble heller heller ikke påvist noe som tilsa at man kan lese noe om nevrologiske forstyrrelser ut fra folks fjes.  

– Ingenting i våre data antyder at det er mulig å forutsi atferd, kognitiv funksjon eller nevropsykiatriske lidelser som schizofreni eller ADHD bare ved å se på ansiktet til en person, sier Wysocka.

Mange kjenner seg kanskje igjen i at det er lett å dømme folk ut fra ansiktet. En rekke studier har konkludert med at vi har en tendens til å tillegge folk egenskaper og karakteristikker ut fra hvordan vi oppfatter ansiktet deres. Men denne nye studien avkrefter altså at man «kan skue hunden på hårene», slik det er lett å gjøre når man danner seg et førsteinntrykk av folk.

Forskerne sjekket også om områdene i genomet var knyttet til tilstander som schizofreni, bipolar lidelse og ADHD.

Tidligere er det nemlig funnet en relativ stor overlapp mellom genetiske varianter som bidrar til spesielle nevropsykiatriske lidelser og de som spiller en rolle for hvilken form hjernen vår har. Men studien klarte ikke å finne sammenheng med de som bidrar til ansiktet vårt.

– Studien vår viser at det ville være galt å tro at man kan forutse noens oppførsel eller kognitive evner ved å se på ansiktet. Sammenhengen er bare ikke tilstede, sier Wysocka

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter