Hjem Forskning 6 helsefordeler ved å få nok søvn

6 helsefordeler ved å få nok søvn

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Å sove er svært viktig for vår generelle helse. En balansert søvn hjelper oss til å holde oss friske, ha energi gjennom hele dagen, og vi føler oss lykkelige når vi kjenner at kroppen har fått nok søvn. På den motsatte side så kan søvnmangel forårsake angst, depresjon, dårligere helse og lavt energinivå.

Menn og kvinner har naturlige forskjeller når det kommer til søvnbehov. Men den meste av forskningen på området sier at begge kjønn helst bør ligge på 8 timer søvn hver natt. Et forskningstudie slår fast at 7,6 timer er det perfekte antallet med søvn.

Samtidig er det forskere som har gjort nyere studier på søvn og slått fast at siden kvinner har mer hjerneaktivitet enn menn, trenger kvinner å sove lenger.

Helsefordelene

Uansett hva som er det optimale antallet timer med søvn så vil det alltid være variasjoner mellom oss mennesker. Og du kjenner nok best på din egen kropp når du har fått nok søvn og når du ikke har sovet nok.

Nettsiden mindwaft har listet opp en rekke helsefordeler man får ved å gi kroppen sin nok søvn. De er verdt å tenke over og ta i betraktning når du skal innretter døgnrytmen din.

1. Bedre hukommelse

Når vi sover vil hjernen restituere seg og vi kan for eksempel huske ting vi har lært mye bedre neste dag, dersom vi har sovet godt. Om du repeterer det du lærte dagen i forveien når du står opp etter en god natt søvn, vil hjernen ytterligere huske og ta til seg den ne kunnskapen.

2. Mer kreativitet

Før du skal gjøre noe som krever noe av din kreative side, bør du ha sovet godt natten i forveien. Forskere sier at de emosjonelle delene av minnet vårt blir forbedret når vi sover godt, som som kan føre til økt kreativitet.

3. Bedre fysikk

Dersom du driver med trening eller sport, vet du hvor viktig det er for kroppen din å sove nok. Et studie som ble utført på Universitetet i Stanford slår fast at en rekke fotballspillere som ble undersøkt, presterte opptil 50% bedre på fysiske tester når de hadde sovet opp mot 10 timer hver natt i 7 uker.

4. Økt konsentrasjon 

Du klarer ikke å konsentrere deg eller være engasjert dersom du har brukt hele natten til å se på telefonen og sende tekstmeldinger. Søvnen er helt nødvendig for alle funksjoner i kroppen vår, også øynene våre trenger hvile. En god søvnrytme vil gi deg bedre konsentrasjon enn om du sover for lite.

5. Sunnere kropp

Vi vet alle hvor viktig søvn er for kroppen. De som for eksempel går på diett eller driver med kroppsbygging, må planlegge sin perfekte sengetid for å få muskler eller for å gå ned i vekt. Ifølge forskere fra University of Chicago, mister folk som har nok søvn mer fett enn de som sover lite.

6. Stressnivået synker

Stress og søvn påvirker vår kardiovaskulære helse. Å få nok søvn hjelper kroppen til å senke nivåene av stress som påvirker vår generelle helse. Stressnivået vårt øker når vi har søvnmangel.

Som du ser så har du alt å vinne på å gi kroppen din nok søvn. Dersom du har problemer med å sove bør du oppsøke lege.

Del gjerne fordelene videre med venner og familie! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com