Forsiden Forskning Forskere: De som glemmer mye er ofte de smarteste menneskene

Forskere: De som glemmer mye er ofte de smarteste menneskene

Å ha en hjerne som husker godt er noe de aller fleste mennesker kunne tenke seg. Alt virker til å være enklere dersom man har god husk. Skoletiden kunne vært en lek, og man føler generelt at man har mer orden på ting når man husker det meste.

Det er heller ikke uvanlig å følge seg dum når man glemmer enkle hverdagslige ting. Som for eksempel navnet på mennesker du burde huske hva het. Eller når du har vært i butikken for å handle, men kommer hjem uten de varene som var viktigst å huske.

Noen ganger kan man til og med begynne å lure på seg selv når man glemmer så enkle ting. Har du noen gang gått ned i en bod for å hente noe, men når er i boden så har du ikke sjanse å huske hva det var du skulle hente?

Svaret er at det sannsynligvis ikke feiler deg noe som helst. Faktisk, fastslår en forskningsstudie at å glemme er en naturlig prosess i hjernen, det kan faktisk føre til at du blir smartere.

Foto: Pixabay / jarmoluk

En studie som er utført av forskere ved the University of Toronto fant ut at det å ha en perfekt hukommelse ikke har noen sammenhenger med intelligens.

Snarere tvert imot; mennesker med høy intelligens ser ut til å glemme små detaljer oftere.

Foto: Pixabay / congerdesign

Tradisjonelt sett så har man sett på mennesker som huske mye, som de smarteste menneskene.

Men denne forskningsstudien viser at de fleste av oss til stadighet glemmer småting. Det som er viktig er hvorvidt vi husker store viktige ting i livet.

LES OGSÅ
Å lukte på stinkende promp, kan beskytte deg mot en rekke dødelige sykdommer

Hjernen prioriterer

Hjernen vår er nemlig smartere enn vi er klar over. Den er så smart at den sorterer detaljene du må huske på. Hjernen din kategoriserer og prioriterer de viktige tingene. Derfor kan småting som å kjøpe en melk være noe hjernen din bevist ikke har prioritert minne til.

LES OGSÅ
Nytt studie avslører: Katter oppfører seg som sin eier

CNN skriver: «Optimal intelligens handler om at hjernen prioriterer viktige ting som må huskes og bortprioriterer småting.»

Denne teorien er logisk når du tenker over den. Det er viktigere at hjernen husker en persons ansikt, fremfor å huske navnet til personen.

Å huske begge deler er selvfølgelig optimalt, men om man tenker på tidligere generasjoner, og gjerne går helt tilbake til menneskets opprinnelse, så var det ofte en kamp mellom liv og død. Survival of the fittest. Det var helt klart viktigere for hjernen å huske ansiktet på en person som kunne utgjøre en trussel, fremfor å huske navnet.

Hjernen bestemmer ikke bare hva som er viktig å huske, den beholder også nye minner mens den visker bort gamle og gjerne ubrukelige minner.

Dersom hjernen skal holde på for mange minner, vil det sannsynligvis bli en konflikt med alle minnene, som vil gjøre det vanskeligere å ta avgjørelser.

Det er med andre ord helt greit, og faktisk sunt, å glemme detaljer. Så neste gang du glemmer noe, bare husk at det er hjernen din som gjør jobben sin!

Del gjerne videre med venner og familie på Facebook (spesielt de som er litt vel glemsomme!)

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Bjørn Einar Romøren har fått kreft – deler sterkt bilde etter de første behandlingene

Tirsdag formiddag kom den sørgelige nyheten. Den tidligere skihopperen Bjørn Einar Romøren er rammet av en sjelden type kreft.  Det er Se og Hør som...

Moren sendte sin 7 år gamle autistiske sønn alene på flyet. Så fikk hun en overraskende melding fra sønnens sidemann

Syv år gamle Landon Bjornson skulle fly alene for første gang for å besøke faren sin. Moren sendte med en lapp til sidemannen. Svaret...

Hun ble kalt verdens vakreste som tiåring. Se hvordan hun ser ut som 17-åring

17 år gamle Thylane Blondeau er ikke som andre 17 åringer. Hun er nemlig både modell og filmskuespillerinne, og hun er smellvakker. Den franske jenta...

Turister utfordrer skjebnen – henger med strak arm fra kanten av Preikestolen

Hvor ofte hører vi ikke om turister i Norge som kommer ut for ulykker, ofte fordi man ikke har tatt gode nok forholdsregler, eller...

Kvinnen blir snytt for en parkeringsplass – da tar hun den perfekte hevn!

Du kjenner vel igjen følelsen av å lete rundt etter en parkeringsplass. Ingenting i sikte. Men så plutselig; der ser du en ledig plass. I...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet