«En tur ut» anbefales ofte som kur når unge bruker for mye tid på mobilen. Men nå viser en ny dansk studie at det kan ha motsatt effekt. Det er først når vi kommer helt ut i den virkelige naturen, synker mobilforbruket.
En ny studie viser at naturen kan være et kraftig verktøy for å redusere unges bruk av mobiltelefoner, men dette krever at naturen «brukes riktig».
Forskerne bak studien, som bl.a. er tilknyttet Københavns Universitet, har fulgt mobilvanene til 701 unge dansker over to år ved å bruke en spesiell app på smarttelefonen. Gjennom appen fikk de logget de unges plassering, antall meldinger, samtaler og skjermtid. Dette har gjort dem i stand til å kartlegge hvordan og hvor mye de unge bruker telefonene sine i ulike sammenhenger.
Hyppigere på mobil når vi er i parken
Studien viser at mengden meldinger og samtaler faktisk øker når ungdom er i parker og andre rekreasjonsområder. Det er først når ungdommene er ute i naturen at det skjer et betydelig fall i mobilbruken. Etter to til tre timer er det et fall på opptil 44 prosent, viser studien.
– Tid i det grønne har lenge vært anbefalt som en måte å flytte oppmerksomheten vår fra hverdagens krav. Men før studien vår var det svært lite kunnskap om hvorvidt naturen gir rom for folk å koble fra mobilenhetene sine, som i dag følger med oss når vi går ut i det fri, sier studiens hovedforfatter Kelton Minor i en pressemelding fra Københavns Universitet.
Minor er postdoktor ved Copenhagen Center for Social Data Science (SODAS) ved Københavns Universitet og Columbia University i USA.
– Mens tidligere forskning antydet at korte turer til grønne områder i byen kunne gi en «digital detox», så vi at mengden tekstmeldinger og telefonsamtaler faktisk økte. Snarere var det lengre besøk til villere områder som skog eller andre naturområder som hjalp folk med å kvitte seg med skjermene.
Må redusere skjermtiden
Studier viser også at unge i dag til sammen bruker mer enn dobbelt så mye tid på skjermen som i grønne områder. Det er derfor viktig å utvikle verktøy og metoder som kan få ungdom til å la telefonen ligge i lommen. Her kan naturen spille en stor rolle, men for at naturen skal redusere det digitale forbruket, trenger du ikke bare å ta en tur i den lokale parken. Det har motsatt effekt.
Omvendt viser studien også at nedgangen i mobilbruk under lengre turer i naturen er størst blant de som har størst mengde skjermtid.
Naturen kan derfor være et kraftig verktøy for å redusere skjermtid, spesielt for de største mobilbrukerne, men det krever at ungdom kommer seg ut i skogen.