in

Forskere har funnet løsningen for å hindre dugg på briller – og antagelig også bilruter

Foto: Pixabay

Brillebrukere kjenner godt til det evige problemet med brilleglass som dugger. Spesielt om vinteren, når du kommer inn fra kulda, er dugg på brilleglassene tilnærmet uunngåelig. Og hvem har vel ikke sittet med klimaanlegget på full speed og ventet på at bilruta skal bli duggfri så man kan kjøre?

Forskere fra ETH Zürich har løst dette problemet: De har utviklet en ny gjennomsiktig nanocoating i gull som utnytter sollys for å varme opp brilleglassene – og dermed hindrer dem i å dugge under fuktige forhold.

Teamet er ifølge Metro.co.uk ledet av professorene Dimos Poulikakos og Thomas Schutzius. De påpeker at belegget deres er fremstilt med metoder som brukes mye i produksjonen.


Forskerne har søkt om patent på coatingen. De ser også for seg at den kan benyttes på bilruter.

Coatingen påføres i et rent rom ved at det brukes dampavsetning under vakuum som avsetter små mengder gull på overflaten av brilleglassene.

Grunnen til at briller dugger er fordi fuktig luft, eller pust, treffer de kalde linsene. Dermed kondenserer luftfuktigheten til synlige dråper.

Det skjer ofte om vinteren, når folk kommer inn i varme bygninger eller kjøretøy fra kulda. Og under pandemien da folk gikk med munnbind og varm og fuktig luft gikk oppover langs nesa på brillebrukerne var dugging på brilleglass et helårsproblem.

Det som er spesielt med det nye belegget er at det absorberer solstråling selektivt. Halvparten av energien i sollys ligger i det infrarøde spekteret, den andre halvparten i det synlige lyset og UV-strålingsspekteret.

– Vårt belegg absorberer en stor andel av den infrarøde strålingen, som får den til å varmes opp – med opptil 8 grader celsius, sier en av forskerne som var med på prosjektet.

Samtidig absorberer coatingen bare en mindre del av strålingen i det synlige området, noe som er en forutsetning for at belegget er transparent.

Tradisjonell antidugg-behandling sprer vanndråpene, mens den nye coatingen fra Sveits varmer opp overflaten. Prinsippet bak coatingen er det samme som på bakruta i en bil, der varmetrådene varmer opp glasset. Men, som forskerne påpeker, elektrisk oppvarming er ineffektivt. Deres coating lar glassene varmes opp passivt av solen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Her bor landets hissigste bilister

Eldre kvinne lider av ensomhet og la ut følgende annonse: «Kan jeg få være bestemoren din til jul?»