Hvorfor vi plutselig kan få kløe uten at vi har underliggende hudsykdommer som for eksempel eksem, er noe forskerne lenge har klødd seg i hodet over. Men nå er gåten løst.
Har du noen ganger opplevd at du bare begynner å klø uten at det er noen åpenbar årsak til det? Det er ganske vanlig, og nå vet forskerne omsider hva som er årsaken. Ifølge Sky News har eksperter ved Harvard Medical School har identifisert en vanlig hudbakterie, Staphylococcus aureus-bakterien, som får oss til å klø. Bakterien virker direkte på nervecellene våre.
De eksponerte huden til mus for bakterien, og fant ut at de utviklet en intensiverende kløe over flere dager. Dette skyldtes ikke bare bakterien i seg selv. Men det gjorde også gnagerne overfølsomme for lette berøringer som normalt ikke ville forårsake kløe.
En slik respons er helt vanlig hos pasienter som for eksempel har eksem, men er også vanlig at personer uten noen underliggende tilstander plutselig utvikler kløe.
Det er et enzym i bakterien, kalt V8, som utløser kløen. Det skjer fordi et protein, kalt PAR1, blir aktivert av dette enzymet. PAR1 finnes på nerver i huden som sender ulike signaler, som for eksempel smerte eller kløe, til hjernen vår.
– Vi viser at disse tingene kan kobles fra. Du trenger ikke nødvendigvis å ha betennelse for at mikroben skal forårsake kløe, men at kløen forverrer betennelse i huden, sier Liwen Deng som er en av forfatterne bak studien.
Siden forskerne nå har klart å idetifisere PAR1 som hovedårsaken til kløe, ville de forsøke å blokkere den.
De har hatt suksess med behandling av kløende mus, og tror nå at dette det om kort tid kan brukes som grunnlaget for å lage kremer med en kløestillende effekt for mennesker også.