Hjem Forskning Forskere har oppdaget hva som forårsaker opplevelsen av «lyset i enden av tunnelen» nær døden-pasienter forteller om

Forskere har oppdaget hva som forårsaker opplevelsen av «lyset i enden av tunnelen» nær døden-pasienter forteller om

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hva som skjer etter vi dør er en gåte mange er nysgjerrige på men ingen egentlig ønsker å få svaret på. Noen som har vært døde og blitt vekket til live igjen, forteller utrolige historier, men andre igjen sier de bare var borte og ikke hadde noen opplevelser.

Vi har tidligere skrevet om Scott Drummond som var død i 20 minutter. Det han delte har en rekke likhetstrekk med andre nær døden-historier.  

Drummond skulle gjennom en rutineoperasjon etter en skiulykke da det gikk galt. Han forteller at han putselig svevet over kroppen sin og så operasjonen fra et fugleperspektiv. 

Han forteller videre at han ikke var alene. Han hadde noen der sammen med seg. 

– Selv om jeg aldri så personen ved siden av meg, så var vi side om side som om jeg kjente denne personen. Og all kommunikasjon gikk gjennom bevisstheten. Vi snakket ikke. Jeg kunne høre alt legen sa, men jeg kunne ikke høre hva personen ved min side sa, forteller Drummond. 

Mens han svevet over operasjonssalen sammen med denne personen ble han fortalt gjennom bevisstheten sin at det var på tide å gå. Han fikk beskjed om å ikke se seg tilbake igjen. 

Mange som har delt nær døden-opplevelser kan fortelle lignende historier som det Drummond delte. Samtidig er det andre igjen som blir gjenopplivet og ikke har opplevd noe som helst.

«Lyset i enden av tunnelen» har likheter med et anfall

Nå mener forskere ved University of Michigan at de har funnet flere svar rundt disse gåtene. De tror «lyset i enden av tunnelen» som mange personer som har hatt nær døden-opplevelser kan fortelle om kan være forårsaket av en energibølge som ligner på et anfall når du dør. Ifølge Daily Mail fant nemlig forskerne ut at folk opplever et hopp i gammabølgeaktivitet i det området av hjernen som er ansvarlig for bevissthet, drømmer og hallusinasjoner like før døden inntreffer.

De tror dermed at hallusinasjonene som oppstår som følge av dette er årsaken til at mange mennesker som har hatt nær døden-opplevelser ser et sterkt lys, hører stemmer, eller til og med ser syner av kjære når de nærmer seg døden.

Forskningen er fortsatt i sine tidlige stadier, og studien fra Michigan-universitetet inkluderer bare fire pasienter. Forskerne håper imidlertid at arbeidet deres baner vei mot en større forståelse av hvordan hjernen reagerer på døden.

Studien som ble presentert i PNAS, tok for seg fire pasienter som døde etter å ha fått hjertestans mens de ble overvåket med EEG. EEG er en test som måler elektrisk aktivitet i hjernen ved hjelp av elektroder festet til hodebunnen.

Studerte hjerneaktiviteten til fire pasienter som døde

Disse enhetene oppdager og registrerer små elektriske signaler fra hjernen. Pasientene i studien lå i koma og responderte ikke.

Da respiratoren som hadde holdt pasientene i live ble slått av, viste to av pasientene en økning i hjertefrekvensen samtidig som gammabølgeaktiviteten i hjernen økte. Gammabølgeaktivitet anses å være den raskeste i hjernen og er assosiert med bevissthet. Høye gammanivåer er vanligvis forbundet med intens tankegang og økt fokus.

Tidligere forskning har funnet at schizofrene ofte kan oppleve perioder med høy gammabølgeaktivitet. Høye nivåer av gammabølger registreres også når en person får et anfall. Det er også assosiert med psykose og noe skadelig hjerneaktivitet, som vrangforestillinger og hallusinasjoner.

Begge studiedeltakerne som opplevde høy gammaaktivitet før døden, hadde tidligere opplevd anfall i løpet av livet, men ikke i timen før døden inntraff.

De to andre pasientene viste ikke samme økning i hjertefrekvens og hadde heller ikke økt hjerneaktivitet.

Studien følger opp funn fra en nesten 10 år gammel dyrestudie.

Forskerne presiserer at pasientene i studien ikke hadde muligheter til å selv avlegge noen rapport, og at det er et svært lavt antall pasienter de har hatt med i studien.

  1. livet etter døden
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com